Opnieuw geval van homogeweld in Amsterdam

IMG_20160517_101455In Amsterdam werd donderdagavond opnieuw een man het slachtoffer van antihomo geweld. Hij werd bespuugd, uitgescholden en in het gezicht geslagen. ‘We liepen bij het Amstelstation langs drie donkere jongens en werden zomaar door hen bespuugd’, aldus het slachtoffer. ‘Toen we daar iets van zeiden, zeiden die jongens dat we vieze homo’s waren en hen ‘niet zo moesten uitchecken’, gevolgd door meer spuug. Vervolgens kreeg ik een vuistklap in m’n gezicht.’ De politie was snel ter plaatse met vier agenten en zelfs een helikopter, maar toen waren de daders er al vandoor. Het slachtoffer doet komende week aangifte bij het politieteam Roze in Blauw (bron: persbericht).

 

Volgens de politie vond het incident plaats rond 20.00 uur op het Julianaplein en zijn de daders tussen de 15 en 20 jaar oud. Getuigen van het voorval worden opgeroepen zich bij de politie te melden. ‘Het bevestigt het beeld dat het homofoob geweld hardnekkig is’, zegt Dennis Boutkan (voorzitter COC Amsterdam). Het aantal geregistreerde incidenten tegen lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) steeg in Amsterdam in 2009 met 23 procent. COC Amsterdam pleit voor het in kaart brengen van ‘black spots’, waar veel anti-LHBT geweld plaatsvindt, zodat daar bijvoorbeeld intensief cameratoezicht kan plaatsvinden. Boutkan roept LHBT’s op steeds aangifte te doen van (gewelds-) incidenten en wil voorlichting over homoseksualiteit in het basisonderwijs. ‘We moeten Amsterdamse jongeren bijbrengen dat LHBT’s een gewoon onderdeel zijn van de Amsterdamse samenleving’.

 

‘We laten ons de vrijheid om ons zelf te zijn niet afpakken’, zegt Wouter Neerings (voorzitter COC Nederland). ‘Het moet afgelopen zijn met deze golf van geweld en intimidatie.’ Neerings roept politieke partijen op om de strafmaat voor geweld tegen minderheden wettelijk te verzwaren. Femke Halsema (GroenLinks) deed daartoe een voorstel bij het Roze Lijsttrekkersdebat van COC Nederland. Ook pleit COC Nederland voor voorlichting over homoseksualiteit en transgenders op elke school. Op www.gayvote.nl is te lezen hoe politieke partijen denken over de bestrijding van anti-LHBT geweld. Op bevrijdingsdag 2010 werd een 38-jarige man bij het Amsterdamse Homomonument het ziekenhuis ingeslagen omdat hij homo is. COC Amsterdam roept getuigen op om contact op te nemen met het Homonetwerk van de politie, Roze in Blauw, of  via 020-559 5385 of door direct aangifte te doen op hatecrimes.nl.

Lees ook:COC eist aanvullende maatregelen tegen geweld
Lees ook:Homonetwerk politie succesvol
Lees ook:Anti-homogeweld Amsterdam toegenomen
Lees ook:Amsterdamse homo’s en lesbo’s massaal terug in de kast
Lees ook:Politie Amsterdam: ‘Geweld tegen transgenders te weinig gemeld’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>