Nieuw lab voor gender en seksualiteit

Amsterdam krijgt een nieuw onderzoeks-centrum voor gender en seksualiteit: het Research Centre Gender and Sexuality,  aan de Faculteit Maatschappij –en Gedrags-wetenschappen (FMG) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). In september gaat het centrum officieel van start met een conferentie en een serie lezingen. Aan de UvA vindt al decennialang onderzoek plaats naar gender en seksualiteit, maar tot nu toe doen de meeste onderzoekers ‘het er een beetje bij’, aldus een van de initiatiefnemers, Dr. Amade M’charek. Bovendien is onderzoek op dit gebied versnipperd over de hele universiteit.

 

‘Doel van het centrum is niet zozeer het opzetten, maar meer het verbinden van onderzoek en onderzoekers’, zegt hoogleraar Sociologie Prof. dr. Jan-Willem Duyvendak, een tweede drijvende kracht achter het centrum. ‘In het maatschappelijke debat gaat het bijna voortdurend over gender en seksualiteit. Denk aan discussies over hoofddoekjes, handen schudden door moslims en homoseksualiteit. Het is dus niet meer dan logisch, zelfs noodzakelijk, dat we daar ook met een academische blik naar kijken.’ M’charek: ‘Het onderzoeksveld is veel breder dan alleen vrouwenstudies, zoals dat vroeger werd bedreven. Gendermechanismen zijn net zo van toepassing op mannen. Vroeger gingen onderzoekers uit van het emancipatorisch gelijkheidsdenken: wij focussen nu juist op de verschillen tussen man en vrouw, tussen hetero en homo. We doen onderzoek in de brede zin, dus ook naar transgenderiteit, ras en etniciteit.’ Het onderzoekscentrum gaat deel uitmaken van het Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR).

Lees ook:Sade Today Conference dinsdag 2 december Casa Rosso (Engelstalig)
Lees ook:Amsterdam krijgt Research Center for Gender and Sexuality
Lees ook:Groot onderzoek naar problemen bij homoseks
Lees ook:Symposium ‘Etnische diversiteit in onderzoek en beleid rondom de seksuele ontwikkeling van jongeren’
Lees ook:Meisjeachtige jongens later niet per definitie homo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>