Christelijk statement tegen antihomo geweld

COC Nederland en de Stichting LKP (Landelijk Koördinatie Punt kerk en homoseksualiteit) geven op maandag 17 mei, Internationale Dag Tegen Homofobie (IDAHO), het startschot voor een christelijk statement tegen antihomo geweld. Christelijke kerkleiders ontvangen in het kader van IDAHO 2010 een brief van COC en LKP waarin ze worden uitgenodigd het statement te tekenen. De formele ondertekening vindt plaats op IDAHO 2011 (bron: persbericht).

COC en LKP willen kerkleiders met dit statement de gelegenheid bieden alle vormen van geweld tegen lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) publiekelijk te verwerpen en daardoor binnen hun eigen gelederen het goede voorbeeld te geven. Binnen Nederland gaat het bijvoorbeeld om tegengaan van sociale uitsluiting. Het statement is ook een signaal naar landen waar de houding van kerkleiders aanleiding geeft tot verschillende vormen van geweld tegen LHBT’s. Tom Mikkers, algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap, en bisschop Schoon van de Oud Katholieke kerk hebben hun steun al toegezegd. ‘Religieuze leiders moeten een duidelijk standpunt tegen geweld en uitsluiting van homseksuele mensen innemen’, aldus Mikkers. ‘Daarom ondersteunen wij dit initiatief’. Bisschop Schoon: ‘Wij treden graag op als ambassadeur van dit initiatief en zullen zeker deelnemen aan de geplande conferentie om te komen tot een oecumenisch statement tegen homogerelateerd geweld. Mijn handtekening zal er zeker onder staan.’

Aanleiding om IDAHO in 2010 en 2011 in het teken van religie te plaatsen, was een recente uitspraak van de pauselijke nuntius bij de Verenigde Naties. Die verklaarde dat het Vaticaan tegenstander is van elke vorm van geweld en discriminatie tegen homoseksuelen. COC Nederland en het LKP haken aan met dit statement: ook Nederlandse geloofsgemeenschappen moeten verantwoordelijkheid op zich nemen om geweld tegen de roze medemens aan te pakken. ‘Het statement dat LKP en COC versturen naar religieuze leiders is een basistekst, vormgegeven vanuit het christelijke gedachtegoed, en moet gezien worden als een uitnodiging om later dit jaar tijdens een conferentie tot een breed gedragen christelijke statement tegen geweld jegens homoseksuele mannen en vrouwen te komen’,  aldus Wielie Elhorst, voorzitter LKP en Vera Bergkamp, vice-voorzitter van COC Nederland.

Lees ook:Gezamenlijk statement Paus en hoofd Russisch Orthodoxe Kerk tegen ‘homohuwelijk’
Lees ook:Religieuze leiders moeten homo’s accepteren
Lees ook:Paus leidt interreligieuze conferentie over ‘traditioneel huwelijk’
Lees ook:Religieuze leiders pleiten voor condooms
Lees ook:Jeruzalem Pride verenigt ongewild religies

1 Reacties // Reageer

One thought on “Christelijk statement tegen antihomo geweld

  1. Sportingact

    Weer een praatgroepje. Nog een dialoogje en nu komen er ook nog christenen bij. Ik hanteer na zeer vele incidenten een harder beleid uitvoeren ipv al die onnodige praatgroepjes. Dat ze onnodig zijn is meermaals gebleken.

    Want in een gemeentetuin harken onder begeleiding kan iedereen. Maar zoals ik er tegen aan kijk is dat iedere overtreder er één teveel is en nog erger als je geen Nederlander bent en dan heb je hier dus eigenlijk niets te zoeken als je je alleen maar richt op het veroorzaken en uitdragen van homohaat. Ik blijf me focussen op de Marokkanen die ik verantwoordelijk blijf houden voor de grote toename. Het is vooral de laatste en voorlaatste generatie die zich daar schuldig aan maken en dan blijf ik me afvragen hebben die ouders, die hier toch al zo’n 30 jaar en meer moeten wonen, die jongeren niet opgevoed dan? Zijn ze totaal niet geinformeerd hoe het in dit land werkt? Neen, want ze zijn niet geinteresseerd in dit land. Het doet ze niets, totaal helemaal niets. En er zullen best aardige en welwillende bij zijn, maar waar zijn die? Waarom staat die groep niet op en een statement maakt, genoeg in genoeg. Stoppen.

    Maar ook die zijn in geen velden of wegen te vinden. Mijn ouders gingen achter iemand aan die ook maar 1 vinger oplichtte naar mij omdat ik homo ben. Marokkaanse ouders zouden eigenlijk hetzelfde moeten doen naar hun kinderen waarvan ze dondersgoed weten wat die s’avonds of s’nachts uitspookt, maar durven niets te zeggen. Ook de controle in Moskeën moet veel beter want de haat komt ook vanuit daar.

    Dat niet marokkanen ook potenrammers zijn, want dat is het correcte woord, onderschrijf ik maar zijn ondervertegenwoordigd. Daarmee praat ik het niet goed, maar is wel een gegeven en ik ben en blijf van mening dat de politiek zich moet richten op het probleem van de marokkanen en het probleem in een groter perspectief. Dat een Marokkaan tegen een zoenend homostelletje zegt dat zoenen alleen voor een man en vrouw is, zegt mij al voldoende.
    Ben er dus ook voor dat iedereen die hier woont maar geen volledig Nederlander is, bijvoorbeeld met een dubbel paspoort, en herhaaldelijk de fout in gaat met wat dan ook het Nederlandschap en dus ook verblijfsstatus kwijt raakt. Dit zijn harde maatregelen. Maar wat ze niet in hun thuisland kunnen doen, moeten ze hier ook niet flikken. Zo simpel is dat. Was het maar zo simpel. Daarvoor hebben we nog andere trajecten. Voorlichting op “alle” scholen, dus ook Islamtische over homosexualiteit en dat dit in dit land geregeld is en dat homo’s hier veel rechten hebben zoals het met elkaar kunnen huwen, zonder hinder bv hand in hand kunnen lopen. In Marokko lopen jongens ook hand in hand als een vorm van vriendschap en hier zou dit niet kunnen?

    Er is nog steeds veel te doen, maar de tijd van dialoogjes, praatgroepjes etc etc is voorbij. De thee is koud geworden en het gaat, als er niet snel iets veranderd, hard tegen hard en nemen homo’s het recht in eigen hand, en terecht.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>