Discussie over homogeweld bij COC Amsterdam

Maandag 17 mei 2010 is het IDAHO, International Day Against Homophobia. Bij COC Amsterdam vindt een bijeenkomst plaats over het hardnekkige antihomogeweld in de hoofdstad. De homogemeenschap is het zat. Op Bevrijdingsdag werd een homoman in elkaar geslagen bij het Homomonument, waar Plasterk  een dag ervoor  nog pleitte voor  meer sociale acceptatie van homoseksualiteit. Roze Amsterdam doet naar eigen zeggen ‘al veel’ om de stad veilig te maken, maar is het genoeg? De erkenning dat er sprake is van homofoob geweld is er. Politiek, gemeente, politie en Meldpunt Discriminatie Amsterdam zijn doordrongen van de ernst, omvang en hardnekkigheid van homofoob geweld (bron: persbericht).

 

Toch zijn er op dit moment veel gevoelens van boosheid en frustratie en dat is begrijpelijk. Wie is eigenlijk verantwoordelijk voor onze veiligheid? Moeten er nieuwe oplossingen komen? Wat is noodzakelijk? Wat kunnen we als homogemeenschap zelf doen? Is een ‘Gay Watch groep’ nodig? Wat moeten anderen doen? In overleg met enkele verontruste vrijwilligers organiseert COC Amsterdam een meeting op maandag 17 mei 2010. Dan is het IDAHO, voor COC Amsterdam een uitgelezen moment om dit thema te bespreken: vanaf 20.30 in het pand aan de Rozenstraat 14. Iedereen is welkom, maar COC Amsterdam wil vooral nieuwe ideeën horen van mensen uit de roze gemeenschap zelf. De avond is dan ook vooral bedoeld voor roze Amsterdammers en minder voor politici en bestuurders.

Lees ook:Openbaar Ministerie belooft hardere aanpak homofoob geweld
Lees ook:Homonetwerk Politie bezoekt Roze Filmdagen
Lees ook:IDAHO – Internationale Dag tegen homofobie
Lees ook:Aanpak homofoob geweld wordt topprioriteit politie
Lees ook:Christelijk statement tegen antihomo geweld

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Discussie over homogeweld bij COC Amsterdam

  1. Peter

    Elk geval van mishandeling is vreselijk en is er een teveel. Maar ik vrees dat we zulke gevallen van zinloos geweld nooit helemaal zullen kunnen uitbannen. Laten we ook niet vergeten dat niet alleen homo’s, maar ook willekeurige andere mensen zo nu en dan zonder reden in elkaar geslagen worden. Ik heb niet de indruk dat de rest van de samenleving zich daar net zo druk om maakt als de homogemeenschap.

    Mijn insteek zou zijn: laten we niet steeds zo focussen op die incidenten, hoe triest ook, maar laten we vooral positief aan de slag gaan. Door steeds zo’n geweldsincident zoveel aandacht te geven, waarbij menigeen meteen de marokkanen alle schuld geven, loopt de polarisering alleen nog verder op.

    Helaas is mijn ervaring dat voor een meer positieve benadering weinig draagvlak lijkt te bestaan.

      /   Reply  / 
  2. Sportingact

    Nog iemand die zijn kop in het zand steekt en niet in wil zien dat het merendeel van de Marokkanen de schuldigen zijn. Homo’s geven niet bewust hen de schuld dat doen ze zelf al.
    Ga eens na wat er de afgelopen jaren al is gebeurd en in alle gevallen waren het marokkanen die de oorzaak waren? We zijn nu toch bezig marokkanen wederom een veer in hun achterwerk te stoppen, ik haal die veer er even uit, om wel volstrekt eerlijk te blijven.

    1. De homopersterijen en dreigementen tot fysiek geweld op en rond homo-ontmoetingsplaatsen. Ik zal geen plaatsen en plekken noemen om ze nog meer te stimuleren. Maar we weten allemaal waar ze zijn en wat er plaatsvind.
    2. Het wegtreiteren van homo’s, lesbiennes en transgenders uit hun huizen in verschillende plaatsen in dit land.
    3. Het op deuren kalken van het hakenkruis, Jodenster en FLIKKER. In een enkel geval vastgelegd op video met daders en al door overburen. Overhandigd aan de politie en die deden er vervolgens helemaal niets mee.
    4. Het constante uitschelden, bespugen en treiteren en erger in je eigen woonwijk.

    Ik kan nog wel even doorgaan, maar in deze 4 zaken zijn marokkanen verantwoordelijk. Niet henk of marietje op de hoek, maar ahmed en ali. Ahmed en Ali en vele van hun soortgenoten die niets met homo’s te maken wensen te hebben en het zo botvieren en duidelijk maakt. Ik las van de week dat dit komt omdat ze in een identiteitscrisis zitten. Tuurlijk, en dan slaan ze de identiteit van de homo maar even in mekaar. Lulkoek mensen.
    Het heeft denk ik vele oorzaken, maar identiteit is er niet 1 van.

    Ieder geweldsincident verdient aandacht temeer als dat geweld door een en dezelfde groep veroorzaakt wordt en dat dit nu in dit geval marokkanen zijn hebben ze aan hun zelf te wijten. Ze roepen zelf de aandacht op hun af. En neen, voor een positieve benadering is geen plaats meer. Het NOOIT MEER DOEN JONGEN verhaal is over en uit. Eht kopje thee drinken en standje geven verhaal is afgelopen. Geen woorden maar daden zou ik zeggen en het wordt eens tijd dat het COC een landelijke demonstratie organiseert dat dit geweld moet stoppen. We weten het nu wel dat marocs niets met homo’s heeft. Maar we moeten wel samen leven in dit land en gaat het niet goedschiks dan maar kwaadschiks en dan ontneemt de overheid maar hun verblijfstatus of nederlands paspoort. De overheid kan dat doen, als laatste redmiddel of dreigement.
    Maar er moet iets gebeuren voordat homo’s het recht in eigen hand nemen en dat gegeven is heel dichtbij.

      /   Reply  / 
  3. Peter

    Ik ontken niet dat menig marokkaanse jongen het niet erg op homo’s heeft, of dat althans wil laten blijken. Het gaat veel meer om het feit dat autochtone, blanke, Nederlanders net zo goed geweld tegen homo’s plegen. En wou je die soms ook het land uitzetten dan?
    Anti-homogeweld wordt zowel door allochtone als door autochtone mensen gepleegd. Als je je alleen focust op de marokkanen, los je dus hooguit een deeel van het probleem op.

      /   Reply  / 
  4. Sportingact

    Nee Peter die zet ik niet het land uit maar wel een veel hogere straf dan nu het geval is. In een gemeentetuin harken onder begeleiding kan iedereen. Maar zoals ik er tegen aan kijk is dat iedere overtreder er één teveel is en nog erger als je geen Nederlander bent en dan heb je hier dus eigenlijk niets te zoeken als je je alleen maar richt op het veroorzaken en uitdragen van homohaat. Ik blijf me focussen op de Marokkanen die ik verantwoordelijk blijf houden voor de grote toename. Het is vooral de laatste en voorlaatste generatie die zich daar schuldig aan maken en dan blijf ik me afvragen hebben die ouders, die hier toch al zo’n 30 jaar en meer moeten wonen, die jongeren niet opgevoed dan? Zijn ze totaal niet geinformeerd hoe het in dit land werkt? Neen, want ze zijn niet geinteresseerd in dit land. Het doet ze niets, totaal helemaal niets. En er zullen best aardige en welwillende bij zijn, maar waar zijn die? Waarom staat die groep niet op en een statement maakt, genoeg in genoeg. Stoppen.

    Maar ook die zijn in geen velden of wegen te vinden. Mijn ouders beste Peter, gingen achter iemand aan die ook maar 1 vinger oplichte naar mij omdat ik homo ben. Marokkaanse ouders zouden eigenlijk hetzelfde moeten doen naar hun kinderen waarvan ze dondersgoed weten wat die s’avonds of s’nachts uitspookt, maar durven niets te zeggen. Ook de controle in Moskeën moet veel beter want de haat komt ook vanuit daar.

    Dat niet marokkanen ook potenrammers zijn, want dat is het correcte woord, onderschrijf ik maar zijn ondervertegenwoordigd. Daarmee praat ik het niet goed, maar is wel een gegeven en ik ben en blijf van mening dat de politiek zich moet richten op het probleem van de marokkanen en het probleem in een groter perspectief. Dat een Marokkaan tegen een zoenend homostelletje zegt dat zoenen alleen voor een man en vrouw is, zegt mij al voldoende.
    Ben er dus ook voor dat iedereen die hier woont maar geen volledig Nederlander is, bijvoorbeeld met een dubbel paspoort, en herhaaldelijk de fout in gaat met wat dan ook het Nederlandschap en dus ook verblijfsstatus kwijt raakt. Dit zijn harde maatregelen. Maar wat ze niet in hun thuisland kunnen doen, moeten ze hier ook niet flikken. Zo simpel is dat. Was het maar zo simpel. Daarvoor hebben we nog andere trajecten. Voorlichting op “alle” scholen, dus ook Islamtische over homosexualiteit en dat dit in dit land geregeld is en dat homo’s hier veel rechten hebben zoals het met elkaar kunnen huwen, zonder hinder bv hand in hand kunnen lopen. In Marokko lopen jongens ook hand in hand als een vorm van vriendschap en hier zou dit niet kunnen?

    Er is nog steeds veel te doen, maar de tijd van dialoogjes, praatgroepjes etc etc is voorbij. De thee is koud geworden en het gaat, als er niet snel iets veranderd, hard tegen hard en nemen homo’s het recht in eigen hand, en terecht.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>