Bisdom zwicht voor homoprotest

De kerk zwicht voor  homoprotesten: vanaf nu mag homo’s in alle parochies in het bisdom Den Bosch de heilige hostie niet meer worden geweigerd. ‘Wie de communie wil ontvangen, moet dat gewetensvol doen. Of iemand nou homoseksueel of heteroseksueel is’, aldus het kerkbestuur, dat hoopt met dit besluit verdere homoprotesten te voorkomen, zoals afgelopen zondag in de Sint Jans kathedraal van Den Bosch. Aanleiding was het weigeren van de communie aan de openlijk homoseksuele prins carnaval in de kerk van Reusel.

 

‘Bisschop Hurkmans houdt in eerste instantie de kerkelijke leer voor, maar het is uiteindelijk aan de mensen zelf of ze ter communie gaan.’ Zoals priester Don Op den Camp in zijn reactie op het artikel ‘Geen communie in Den Bosch’ eraan twijfelde of de bisschop in zijn recht staat: ‘Weliswaar mogen openlijke zondaars niet ter communie gaan, maar de beslissing over die handeling heeft de gelovige zelf. Ook de priester kan niet in het geweten treden van de communicant (…) Binnen de kerk geldt het persoonlijke geweten van de persoon als hoogste norm voor zijn handelen. Kortom: een kerkvoorganger mag helemaal geen hostie weigeren, als een kerkganger erom vraagt, aldus Op den Camp.

 

Woensdag kwam het kerkbestuur samen met COC vicevoorzitter Vera Bergkamp en Gay Krant hoofdredacteur Henk Krol. Zij zijn tevreden met de ‘verzoenende woorden’ van het kerkbestuur. De voorgenomen acties om op komende zondagen eucharistievieringen te komen bezoeken, zijn van de baan. COC en Gay Krant roepen hun achterban op de wens van de kerk te eerbiedigen en kerkdiensten niet voor acties te misbruiken. Krol denkt dat de kerk nogal geschrokken is van de commotie die was ontstaan: het kerkbestuur ‘betreurt het dat in de eucharistieviering onbedoeld bepaalde groepen gelovige mensen zich gekwetst hebben gevoeld.’

Lees ook:Zondag geen communie in Den Bosch
Lees ook:Hostie niet bestemd voor homo’s
Lees ook:Nieuwe kritiek op hosties voor homo’s
Lees ook:Massaal protest tegen homofobe priester
Lees ook:Hurkmans – bekend van ‘de roze hostierel’ – treedt af als bisschop Den Bosch

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Bisdom zwicht voor homoprotest

  1. Peter

    Het bisdom is niet gezwicht, dat wil de homobeweging natuurlijk graag zo doen voorkomen om zelf niet af te gaan. Want hun protesten waren volkomen ongefundeerd. Dat de pastoor in Reusel de hostie weigerde was een ongelukkig, maar op zichzelf staand incident. Normaal wordt in de katholieke kerk niemand de communie geweigerd.

    Als mensen even rustig hadden gebleven en informatie hadden ingewonnen bij deskundigen en bij katholieken, dan had gebleken dat er geen enkele reden voor deze enorm overtrokken protesten is.

      /   Reply  / 
    1. Rob Leurs- Kout

      Peter, een vremde reactie. Ben jij zelf homo of niet? Ik vermoed het laatste. Het bisdom is wel degelijk gezwicht, alleen is het voor het bisdom niet prettig om dat te vermelden. Eerst werd er geroepen dat homo’s grote zondaars zijn en dan ineens weer niet. Blijkbaar veranderd God snel van gedachten, want de RKK meent te handelen in de geest van Christus en diens Zoon.De protesten zijn zeker niet ongefundeerd en als dat wel zo is, kun jij mij dan eens uitleggen waarom pedosexuelen, necrofielen, liefhebbers van sex met dieren dan wel zonder moeite de hostie uitgereikt krijgen? Of versta jij dát onder “sex met een ‘normale’ beleving?

        /   Reply  / 
      1. Rob Leurs- Kout

        Christus en diens Zoon m/z God en diens zoon.

          /   Reply  / 
    2. R.Winder

      Overal waar ook ter wereld worden kinderen misbruikt door priesters en weet ik veel wat voor functie ze hebben. En dit soort lieden geloven in God ? Waarom ? Als je in (een) God gelooft, geloof ik niet dat diezelfde God, welke dan ook, het toestaat dat je juist in zijn huis de kerk bijv. jongentjes misbruikt.En dat zijn feiten waar niemand omheen kan, en diezelfde priesters die dus jonge kinderen misbruiken, en ook van hetzelfde geslacht, die willen homo`s geen hostie geven om hun gedrag. Sorry hoor en daar moeten we naar luisteren, en dat zijn degene die “het woord” zo goed hebben bestudeerd, en naleven. Was er maar een God dan werden dit soort vieze priestertjes verlost door “hun” God van hun ziekte.

        /   Reply  / 
  2. Rob Leurs- Kout

    Wat een protest al niet kan uitlokken. De RKK is gezwicht voor de druk van buitenaf. Ik denk dat we dit ook moeten zien in het licht van de vele ontuchtzaken die naar buiten komen. Beschouw het als een charme offensief van de RKK; ze hebben tenslotte op beide fronten heel veel uit te leggen.

      /   Reply  / 
  3. Peter

    Nogmaals: de houding van die pastoor in Reusel was een incident. Normaal wordt nagenoeg overal en altijd in de RKK de communie uitgereikt aan iedereen die daar om vraagt.

    De priester kan en zal daarbij geen oordeel hebben over hoe zondig iemand wel of niet is. Dat is en blijft ieders eigen verantwoordelijkheid. En dat is al sinds de middeleeuwen de leer van de kerk.

    Bij vele protestantse kerken is dat echter wel anders: daar beslist niet de gelovige, maar de kerkenraad of mensen geschikt zijn om deel te nemen aan het avondmaal. Daar zijn homo’s en andere vermeende zondaars dus een stuk slechter af.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>