Paters vergrepen zich mogelijk jarenlang aan jongens

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Paters van het rooms-katholieke internaat Don Rua in het Gelderse ’s-Heerenberg hebben mogelijk in de jaren ’60 en ’70 jarenlang jongens misbruikt. In die tijd woonden ongeveer honderd jongens tussen de twaalf en de achttien in het internaat. Er zouden in ieder geval drie jongens slachtoffer zijn; mogelijk waren het er meer, zowel binnen als buiten het internaat, zo luiden de beschuldigingen. De katholieke kerk staat al langer te kijk vanwege misbruik en pedofilie op internaten: eerst in Ierland, daarna in Duitsland en nu in ons land. De kerk mag dan op haar achterste benen staan, omdat homoseksuelen het niet pikken dat ze de heilige communie niet krijgen, zoals dit weekend in Den Bosch, maar diezelfde kerk mag eerst  wel eens de hand in eigen boezem steken.

 

Het ‘ruikt op zijn zachtst gezegd’ naar hypocrisie als de katholieke kerk individuen en groepen van ‘grote zonde’ beschuldigt en uitsluit, terwijl in eigen gelederen decennialang categorisch véél grotere zonden werden begaan: seksueel misbruik van minderjarigen. Onlangs moest de complete Ierse kerkelijke top in het Vaticaan op het matje komen, zonder al te veel repercussies. De hele kwestie (we hebben het hier wél om het decennialang misbruiken van kinderen) lijkt onder de mat te zijn geveegd. Over dezelfde  praktijken in Duitsland zwijgt het Vaticaan in alle toonaarden: wellicht omdat de huidige paus  een Duitser is? Inmiddels zijn ook andere ordes en congregaties in Nederland beschuldigd: oud-leerlingen van internaten in Roosendaal, Katwijk en Vught hebben klachten ingediend wegens aanranding, verkrachting en onzedelijke betasting in de jaren ’40, ’50 en ’60. Schoolleidingen lijken elkaar te verdringen om spijt te betuigen. Slachtoffers kunnen zich melden bij Hulp & Recht, de kerkelijke instantie die misbruik onderzoekt. En  verder? De daders, nota bene ‘eigen personeel van de kerk’, krijgen die nog altijd wél iedere zondag hun heilige hostie toegediend?

Lees ook:Broeder wist van seksueel misbruik jongens
Lees ook:Politiek wil onderzoek seksueel misbruik RK-kerk
Lees ook:Deetman leidt onderzoek seksueel misbruik in kerk
Lees ook:Vaticaan lanceert website over seksueel misbruik
Lees ook:Paus spreekt met kardinalen over misbruik, homo’s en vrouwen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Paters vergrepen zich mogelijk jarenlang aan jongens

  1. max

    In 1969-1971 ook op Don Rua gezeten. Direct maar terzake. 1. Broeder Cees D (nu 61 jaar) was een behoorlijke agressieve pedo. Die heeft alles uit de kast gehaald om mij misbruiken (is hem niet gelukt)
    2. Pater B met baard probeerde het via sigaretjes op een subtiele wijze (is hem niet gelukt) 3. Pater M met buikje probeerde bij met in de douche te komen (is hem niet gelukt). Ik heb mijn beklag gedaan bij de toenmalige directeur pater Astma, die zei: “als jij dit niet kunt bewijzen dan krijg problemen met de politie “. Hierna stond voor mij vast dat het daar niet ‘veilig’ was.
    Pater Don Bosco (het voorbeeld) stond voor vertrouwen, vrijheid en vrede.
    Pedo’s moeten rechtmatig aangepakt worden: een serieus onderzoek moet er komen.

      /   Reply  / 
  2. de kort

    Hoeveel hosties hebben die pedofielen paters mogen eten van de paus,,,een echt schandaal,maar er zijn er maar zat bij die katholieken!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>