Vaticaan lanceert website over seksueel misbruik

Het Vaticaan heeft een eigen website gelanceerd met verwijzingen naar kerkdocumenten over seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk. Hoofddocument is de pastorale brief van de Paus aan de Kerk van Ierland van afgelopen zaterdag. Andere items zijn Vaticaanse perscommuniqués, pauselijke toespraken en verklaringen van bisschoppen-conferenties over de kwestie. Het is een eerste bescheiden stap van het Vaticaan in wat een kerkleider op BBC News ‘de grootste crisis binnen de Katholieke Kerk sinds de Reformatie’ noemde. De kritiek op de paus zwelt aan: de Duitser die in 2005 tot paus Benedictus XVI werd gekozen, moet de vier jaar daarvoor meer dan 3000 ernstige meldingen onder ogen hebben gekregen van seksueel misbruik door katholieke geestelijken.

 

Op een gegeven moment deed hij, kardinaal Joseph Ratzinger en in die tijd aartsbisschop van het bisdom München, de aantijgingen af als ‘hetze door de pers’. Hij had alle bisschoppen geschreven dat zij alle gevallen van misbruik niet meer zelf mochten afhandelen, maar die bij zijn kantoor moesten melden en geheim moesten houden, op straffe van excommunicatie. In het Vaticaan zouden ze onder het pauselijke geheim vallen en ‘verantwoord worden afgehandeld’. Maar de verhalen bleven komen: uit Ierland, de Verenigde Staten, Duitsland en nu ook Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. In de brief aan de Ierse Kerk betuigt de paus ‘diepe spijt’. Hij geeft de Ierse bisschoppen een stevige reprimande, maar maakt geen melding van verantwoordelijkheid van het Vaticaan zelf: er waren in het verleden ‘grove fouten gemaakt die in de toekomst voorkomen moeten worden’.  Hij kondigt een onderzoek van het Vaticaan aan. In ons land wil minister Rouvoet van jeugdzaken dat de commissie Deetman ook de rol van de Kinderbescherming onderzoekt.

Lees ook:Vaticaan wijst vergelijking pedofilie met jodenhaat af
Lees ook:Misbruikslachtoffers: ‘gesprek met paus schijnheilig gedoe’
Lees ook:Ierse bisschoppen weg om pedofiele schandalen
Lees ook:Paus spreekt misbruikslachtoffers – critici vinden dat rijkelijk laat
Lees ook:Oproep: Meer compassie voor Nederlandse katholieke LHBT’s

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vaticaan lanceert website over seksueel misbruik

  1. Sportingact

    Het verbaast me nog dat er geen webcam opgezet hebben en een chatroom, konden ze voordoen hoe ze het deden. De ratten!!

      /   Reply  / 
  2. ab

    “Wir wolten es nicht wissen” bedoelde Simonis. Duitsers en de kerk mogen niet de kop in het zand steken. Velen foute Duitsers hebben achteraf toegegeven dat ze te laks waren met hun onderzoeksplicht, inspanningsplicht. Stelling: De Duitse katholike kerk had de holocost kunnne voorkomen. 99% van de Duisters luisterde na de kerk waar ze allemaal in die lieve Duitse dorpjes trouw aan zijn. Als deze kerk op zondag had gezegd dat je de joden dit niet moest aandoen, kon Adolf preken wat hij wilde, het was nooit gebeurt. Informatieplicht en onderzoeksplicht is nu nog steeds het sleutelwoord. Nu geld” Wir solten es nicht vergessen” Website o.k. Een brief van de Paus aan de kinderen is beter.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>