Vaticaan meet op homogebied met twee maten

IMG_20160602_125337Het Vaticaan heeft namens de paus een verklaring uitgegeven die geweld tegen homo’s veroordeelt en is tegen ernstige schendingen van mensenrechten, zoals de doodstraf, martelingen of andere wrede, onmenselijke en mensonterende straffen. Het Vaticaan is tegen alle vormen van aantasting van waardigheid van homo’s en lesbo’s. Vorig jaar kwam het Vaticaan al met een verklaring, waarin de kerk afstand neemt van discriminatie, maar nog niet in zulke sterke bewoordingen. Boris Dittrich lobbyde als directeur Homorechten van Human Rights Watch in New York en  sprak van een ‘baanbrekende mijlpaal’. Dat klinkt allemaal mooi, maar naast dit trompetgeschal is enige relativering op zijn plaats.

Het Vaticaan blijft faliekant tegen zaken die het huwelijk tussen een man en een vrouw kunnen aantasten. Woensdag zei de paus tegen 9000 pelgrims dat ‘de wetten van de overheid altijd gebaseerd moeten zijn op het principe van het universele natuurrecht’. Mede daarom vindt de kerkvorst het homohuwelijk onaanvaardbaar, net als wetten die abortus, euthanasie en genetische experimenten toestaan. ‘Ware christenen’ kunnen zulke wetten niet eerbiedigen: ze zijn in strijd met de Bijbel en moeten met alle wettelijke middelen worden bestreden. Hoewel dat niet meteen de deur openzet voor discriminatie en geweld, zet het wél een toon: een toon die menigeen verkeerd zou kunnen begrijpen en interpreteren, met homohaat of erger tot gevolg.

Lees ook:Paus ziet homohuwelijk als gevaar voor wereldvrede
Lees ook:Homohuwelijk blijft onbespreekbaar voor Vaticaan
Lees ook:Súdwest-Fryslân en Groningen tekenen intentieverklaring LHBT-veiligheid
Lees ook:Discriminatie homo’s voor het eerst op VN agenda
Lees ook:Verhagen spreekt nuntius ernstig toe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>