Homohuwelijk nu ook in Vermont

Vermont heeft in de nacht van 31 augustus op 1 september 2009 het homohuwelijk gelegaliseerd. Het is de vijfde Amerikaanse staat, waar mensen van hewtzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. Eerder kon dat al in New Hampshire, Massachusetts, Connecticut en Iowa. In april stemde het congres met 100 voor en 49 tegen vóór de wet die het toelaat en veegde daarmee het veto van de gouverneur tegen het homohuwelijk van tafel.

Afgelopen nacht nam een koppel onmiddellijk de kans waar en trouwde kort na middernacht. Vermont is sinds jaren voorloper in de strijd voor gelijke homorechten, met in 2000 de introductie van ‘civil unions’. Daarop lieten homokoppels massaal hun partnerschap formeel vastleggen. Het nieuws wordt niet door iedereen verwelkomd: in het conservatieve Amerika zijn genoeg mensen tegen. In een vooruitstrevende staat als Californië werd het homohuwelijk na een half jaar in een referendum weggestemd. Gay groepen trokken naar het Supreme Court, maar haalden bakzeil. Als alles meezit, wordt in 2010 een nieuw wetsvoorstel  ingediend, dat mensen van hetzelfde geslacht opnieuw toestaat met elkaar te trouwen.

Lees ook:Congres veegt veto tegen homohuwelijk van tafel
Lees ook:Homohuwelijk nu ook in New Hampshire
Lees ook:Homo’s mogen trouwen in New York
Lees ook:Eerste homohuwelijken in Californië
Lees ook:Meerderheid New Yorkers voor homohuwelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>