Gay Pride Amsterdam is nog altijd broodnodig

IMG_9101Zondag 26 juli 2009 begint de Amsterdam Gay Pride. Een uitbundig homofeest, waar niet ieder lid van roze Nederland onverdeeld gelukkig mee is, terwijl buitenstaanders ieder jaar kritisch vragen ‘waar dat nou voor nodig is?’ De homo-emancipatie is volgens hen ‘immers voltooid’. In de nacht van woensdag op donderdag bleek dat het nog altijd bittere noodzaak is om voor onze eigen rechten op te komen: al was het alleen al het simpele recht rond te wandelen zoals we zijn. Die nacht moest Hugo Braakhuis, bestuurslid van ProGay (die dit jaar de Pride organiseert), het samen met een vriend op het Rembrandtplein ontgelden, nadat ze elkaar een zoen gaven. Ze werden door raddraaiers geschopt, geslagen en voor ‘kankerhomo’s‘ uitgemaakt. De politie arresteerde vier jongens, maar die wandelden een dag later alweer vrij rond. De politie sprak over vijf daders (één wist te ontkomen), volgens Braakhuis waren het er minstens zeven.

 

Extraordinary, dat moet de Pride 2009 worden. ProGay vindt het niet genoeg om homo’s ‘te gedogen of zo’n beetje te accepteren; nee: homoseksualiteit is een verrijking voor de maatschappij’. Voorzitter Frank van Dalen zegt dat hetero’s nog te veel een stereotype beeld van homo’s hebben, terwijl daaronder veel succesvolle ondernemers, politici en topsporters ‘schuilgaan’. Een aantal ondernemingen varen met eigen boten mee op de Canal Parade op zaterdag 1 augustus. De topsporters ook, net als burgemeester Cohen en stadsdeelvoorzitter Marcouch van Slotervaart: zij vertrekken vanaf het Nieuwe Meer (dat deel uitmaakt van dit stadsdeel) op een boot, waarop Cohen vijf homo -en lesbostellen van Nederlands/Amerikaanse afkomst in de echt verbindt: om de USA te laten zien dat het zo óók kan. Gay Pride Amsterdam begint zondag op het Kwakoe Festival in het Bijlmerpark in Zuidoost. De hele week zijn er activiteiten (cultuur, spoort  en feesten), met als hoogtepunt de Canal parade. Waarover op deze site later meer.

Lees ook:Amsterdam Gay Pride – All Together Now
Lees ook:ProGay krijgt vergunning Gay Pride 2010
Lees ook:Amsterdam Gay Pride: zero tolerance
Lees ook:Zondag 21 augustus beleeft Tilburg de T-Pride, ‘de kleinste gayparade van Nederland’
Lees ook:Politie Amsterdam nodigt rechercheur uit voor ‘smerige’ Gay Pride

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Gay Pride Amsterdam is nog altijd broodnodig

  1. Frank

    Het is 26 juli, ipv augustus :)

      /   Reply  / 
  2. erik feenstra

    Oeps … Het is verbeterd.

      /   Reply  / 
  3. kattekliek

    Als ik homo was, zou ik echt niet blij zijn met deze parade en de media-aandacht die het oplevert. De meeste homo’s willen volgens mij gewoon huisje-boompje-beestje en hebben helemaal geen behoefte aan dit soort extravagant gedoe.

    En of dit een effectieve manier is om geweld tegen en discriminatie van homo’s in te teugelen, betwijfel ik. Het kan ook juist als een rode lap op een stier werken bij degenen die zich daartoe verlagen.

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Amsterdam Gay Pride beste homo-evenement ter wereld | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>