Relus ter Beek kwam op voor homo’s in krijgsmacht

Maandag is Relus ter Beek in Assen overleden. Hij werd 64 jaar. De nieuwlinkse PvdA’er uit Coevorden zal worden herinnerd als de minister die de dienstplicht afschafte. In homoland was hij de minister die zich openlijk inzette voor homo’s en lesbo’s binnen de krijgsmacht. COC voorzitter Wouter Neerings noemt hem ‘een pionier van de homo-emancipatie: er zijn nog steeds heel weinig krijgsmachten ter wereld waar homoseksualiteit geen beletsel vormt om in het leger te komen. En nog veel minder waar het onderwerp openlijk bespreekbaar is. Defensie zou deze mate van tolerantie nooit hebben bereikt zonder Ter Beek.’ Nederland was in 1991 het eerste land ter wereld waar de krijgsmacht homobeleid inbracht.

Zo ging de militaire opleiding structurele aandacht besteden aan homoseksualiteit. De SHK,  Stichting Homoseksualiteit Krijgsmacht werd het aanspreekpunt voor homo’s en lesbo’s in de krijgsmacht én voor de minister voor het te voeren beleid. In 1992 kreeg Ter Beek de Bob Angelo penning van het COC: de prijs gaat (twee)jaarlijks naar iemand die zich inzette voor de homo-emancipatie. Bob Angelo was de schuilnaam van de oprichter van het COC, Niek Engelsman. Naar aanleiding daarvan zei Ter Beek zei in een interview in het toenmalige COC-blad XL: ‘Het is erkenning voor een stuk beleid dat je voert: beleid dat in feite los staat van de klassieke ijzerwinkel waar je als defensieminister mee te maken krijgt.’ Ter Beek was minister van Defensie in het derde kabinet Lubbers (1898-1994), van CDA en PvdA. In 1995 werd hij commissaris van de Koningin in Drenthe. In augustus 2008 werd bekend gemaakt dat ter Beek leed aan longkanker.

Lees ook:Voorvechter homo’s bij Defensie overleden
Lees ook:Plasterk op COC Nieuwjaarsreceptie
Lees ook:Toch geen militairen in uniform op Gay Pride
Lees ook:COC Oorkonde voor Danny Hoekzema
Lees ook:COC reikt PANN Bob Angelo Penning uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>