Koninginnedag: feesten in Amsterdam

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De hooggeplaatste dames en heren van de stad waren het even vergeten: Amsterdam is dit jaar precies 200 jaar hoofdstad van het land. In 1808 kwam Louis Napoleon uit naam van zijn grote broer in Frankrijk hier een paar jaar de koning uithangen. Hij koos Amsterdam als hoofdstad en het stadhuis op de Dam als zijn paleis. Voor ons is Amsterdam al decennialang de homohoofdstad van Europa, hoewel daar de laatste jaren de klad in kwam en andere steden, zoals Berlijn, Parijs, Barcelona en Londen het stokje dreigen over te nemen. Maar op 30 april, Koninginnedag, is Amsterdam heel even dé homohoofdstad van de wereld. Duizenden homo’s en lesbo’s komen van heinde en verre om hier te feesten: op straat, in bars en op speciaal georganiseerde evenementen. Welke?

Op de avond voor Koninginnedag, dinsdag 29 april 2008, strijden heren in damestenue met elkaar vanaf 19.00 uur voor de vijfde keer tijdens de Drag Queen Olympics op het Homomonument, als onderdeel van het jaarlijkse Roze Wester Festival. Visagisten staan klaar voor eerste cosmetische hulp, er zijn prijzen te winnen en iedere drag kan de hele avond gratis slempen aan de bar. In de Koninginnenacht vindt ook het traditionele Orange Ball plaats, vanaf 22.00 uur Strand-West, Stavangerweg 900. Op Koninginnedag zelf strijkt het Roze Wester Festival neer op het Homomonument. In Marcanti aan de Jan van Galenstraat 6-10 komt een groot dansevenement: Roxy Colosseum. Aan de Oosterdokskade 3 vindt in Club BG het dansfeest Warehouse plaats. Leatherpride Amsterdam heeft dit jaar voor het eerst een speciale Queens Day Edition van 30 april tot en met 3 mei. Met de rubberparty Sleazy Gummi op vrijdag 2 mei en het leerfeest Playground op zaterdag 3 mei.

Lees ook:Drag Queen Olympics op Homomonument
Lees ook:Roze feesten rond Koninginnedag 2012
Lees ook:Roze straatfeesten Koninginnedag Amsterdam
Lees ook:Drag Queen Olympics terug op Homomonument
Lees ook:Roze straatfeesten op Koninginnedag en -nacht

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Koninginnedag: feesten in Amsterdam

  1. Pingback: Roze straatfeesten Koninginnedag Amsterdam | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>