Hiv-thuistest te koop bij gespecialiseerde apotheken

Gespecialiseerde apotheken in grote steden bieden vanaf komende week voor het eerst hiv-thuistesten aan. Tot nu toe konden mensen zich alleen laten testen bij de huisarts of instanties als de GGD of soa-poli’s. Mensen die daar tegenop zien, kunnen de thuis nu zelf thuis doen. Op dit moment zijn zelftests alleen via internet te koop, maar ‘die zijn in Nederland illegaal en vaak onbetrouwbaar’, aldus Anna Nijsters van het AidsFonds.

De sneltest is een vingerpriktest, vergelijkbaar met een zwangerschapstest: binnen 5 minuten is het resultaat bekend. In onder meer België en het Verenigd Koninkrijk is de test al langere tijd te koop. Om de test te promoten, deed de Britse prins Harry vorig jaar zo’n test voor de camera’s. Kopers van een test moeten meteen naar een arts kunnen voor een bevestigingstest als de uitslag positief is.

Lees ook:HIV Checkpoint stopt ermee
Lees ook:Gratis hiv-sneltest in OLVG én twitterspreekuur internisten
Lees ook:Soa-zelftesten zijn populair, maar slechts beperkt deel aanbod is betrouwbaar
Lees ook:Thuisgebruik GHB levensgevaarlijk
Lees ook:Koningin Máxima komt naar homo-top

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>