Brussel viert 20e editie PrideFestival

Het PrideFestival in België, dat sinds 1 mei in volle gang is, wordt afgesloten met drie dagen feest. Op donderdag 14 (Hemelvaartsdag), vrijdag 15 en zaterdag 16 mei worden in Brussel talrijke activiteiten georganiseerd voor de 20e verjaardag van Pride.be. Er is natuurlijk de PrideParade, maar daarnaast zijn er drie dagen lang talrijke activiteiten, feestjes, workshops en ‘geleide wandelingen’ om de roze gemeenschap in de bloemetjes te zetten (bron: persbericht). Het programma:

14 mei 2015, [email protected]: variaties op de gendernormen: legt de nadruk op de verschillende benaderingen van gender (identiteit-en). Aan de hand van workshops, lezingen en make-overs krijgen vrouwengroepen, travestieten en transgenders, interseksuele en queer mensen de kans hun eigen kijk op de genderkwesties te belichten en deze wereld aan het grote publiek voor te stellen.

In de Beursschouwburg is een ‘Queer Recital‘: klassieke muziek die door queers wordt gespeeld, net als eerder op het Antwerp Queer Festival. Greta, een jonge onafhankelijke vrouw die door haar vader als jongen werd opgevoed, vertelt haar verhaal en er staat een workshop voguing op het programma, waar je kunt leren poseren en dansen als de modellen uit het tijdschrift Vogue + een installatie van het VrouwenOverlegKomitee

In het Brussels Marriott Hotel kun je bijkomen of genieten van een literaire massage van nek, voeten of schouders, waarbij een verteller je verwent met een verhalen over vrouwen. Daarnaast is er de workshop vervrouwelijking/ vermannelijking, waar met kledij, make-up, houding en rollenspellen de stereotypes rond ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’ worden ontkracht.

 In Club La Vilaine kun je een cursus Zelfverdediging voor Transgenders en een cursus Zelfverdediging voor Lesbiennes volgen. Later op de dag toont de Vrouwenraad hier de film ‘Language, Gender & Sex’.

15 mei 2015, [email protected]: Brussel in de regenboogkleuren. De Pride.be trekt sinds twintig jaar door Brussel en met Follow The Rainbow ’wordt Brussel dit jaar zelf de Pride’. Er loopt een regenboogparcours door de hele stad, waarbij grote gebouwen zijn opgesierd in de kleuren van de dag. Een groot aantal partners openen hun deuren en organiseren activiteiten in de Stad (Beursschouwburg, Kunstenfestivaldesarts, de Munt, winkels, AB, …) naar aanloop van de [email protected]

Geleide regenboogwandelingen: visit.brussels biedt een uniek aanbod van geleide wandelingen. Sociologe Mariane Lens schetst een portret van Brussel met bijzondere anekdotes en belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de HLBT-gemeenschap in Brussel. Deze wandeling gaat van het Warandepark via de Kunstberg naar de Koninklijke Galerijen en onthult minder bekende hoofdstukken uit de politieke, sociale en culturele geschiedenis van het Gewest. De rondleiding vertrekt bij het BIP, het huis van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De 20-50-20 Birthday Party: de StreetParty in de Ortstraat in de avond van 15 mei zal goed gevuld zijn met cadeaus, kaarsen en taart. Brussel heeft deze avond namelijk een aantal belangrijke verjaardagen te vieren: Pride.be en het KunstenFestivalDesArts blazen allebei hun 20e kaarsje uit, en de Beursschouwburg viert zijn 50e verjaardag.

16 mei 2015, [email protected]: de feestelijke afsluiting: de onontkoombare optocht van Pride.be die door het stadscentrum trekt, is ongetwijfeld het hoogtepunt van het festival. Samen betuigen verenigingen, politieke partijen, sympathisanten en winkeliers hun steun aan de boodschap van Pride.be. PrideVillage vult van 12 uur tot middernacht de straten rondom de Beurs en de Zuidstraat kleuren. De PrideParade begint om 14 uur, waarbij de menigte die door de regenboogvlag wordt aangetrokken zal kunnen rondwandelen tussen de praalwagens en groepen. Dit alles zal worden opgevolgd door de muziek van de dj’s van het PridePodium, die vanaf 15u30 voor ambiance zullen zorgen.

 

Lees ook:Brussel lonkt naar lesbische toeristen: Girls Heart Brussels
Lees ook:Brussel: tram en bus in de regenboogkleuren
Lees ook:Belgian Pride in Brussel: ‘Love is too beautiful to be hidden’
Lees ook:PRIDE 2016: een weekend dat kleur geeft aan Brussel
Lees ook:Antwerpen Gay Pride Parade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>