Laatste slepende kwestie Roze Stembusakkoord opgelost?

De laatste slepende kwestie van het Roze Stembusakkoord uit 2012 is de ‘enkele-feitconstructie’ als ontslagmogelijkheid voor homoseksuele, lesbische en biseksuele docenten. In 2012 tekenden negen politieke partijen het Roze Stembusakkoord om vijf roze kwesties op te lossen. De Tweede Kamer maakte vorig jaar een eind aan de enkele-feitconstructie, vandaag stemt de Eerste Kamer en een grote meerderheid ‘zal dit steunen‘.

Volgens de enkele-feitconstructie mogen religieuze scholen iemand niet wegsturen vanwege de seksuele voorkeur, maar wel vanwege ‘bijkomende omstandigheden’. Voor een roze docent op een orthodoxe school voelt zoiets als het Zwaard van Damocles, dat ieder moment kan vallen. Het COC strijdt er al sinds 1994 tegen, toen het werd opgenomen in de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB). In 2009 tekenden dertigduizend mensen een COC-petitie tegen het wetsvoorstel. De Raad van Europa, de Europese Commissie en het College voor de Rechten van de Mens hebben ons land over de enkele-feitconstructie al op de vingers getikt.

Lees ook:COC in brief: ‘Senaat, schrap ontslagmogelijkheid homo-docent’
Lees ook:Eerste Kamer schrapt ontslagmogelijkheid homodocent
Lees ook:Tweede Kamer maakt einde aan ongelijke behandeling homoseksuele leraar
Lees ook:Uitspraken minister homo-emancipatie zorgwekkend
Lees ook:Uitkomst zaak homoleraar diep teleurstellend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>