Paarse Vrijdag 2014 – tegen homofobie op school

Vrijdag 12 december is het weer Paarse Vrijdag (2015: klik hier). Dan dragen leerlingen en docenten op zo’n 600 scholen in Nederland (MBO en voortgezet onderwijs) paars, als statement voor gelijkheid tussen hetero’s en LHBT’s. Het Gay-Straight Alliance (GSA) Netwerk van het COC  organiseert de ze dag voor de vijfde keer. In totaal telt Nederland ongeveer 700 middelbare scholen, dus er zijn er nog zo’n 100 over te halen. GSA’s vragen hun medeleerlingen om zoveel mogelijk paars te dragen naar school en delen die dag duizenden paarse polsbandjes en buttons uit.

Paarse Vrijdag is een Amerikaanse uitvinding. Daar droegen leerlingen in het hele land paars om stil te staan bij een reeks zelfmoorden onder homojongeren. In Nederland is dat ook een probleem: drie jaar geleden bleek uit onderzoek dat de helft van alle homojongeren wel eens aan zelfmoord denkt en dat 9 procent van de homojongens en 16 procent van de homomeiden wel eens een zelfmoordpoging heeft ondernomen. Dat is vijf keer vaker als bij heterojngeren. Paarse vrijdag is een mooi moment voor scholen om homo- en transseksualiteit bespreekbaar te maken. Paarse Vrijdag werd in 2010 voor het eerst gehouden; 150 scholen deden eraan mee. De toen 17-jarige Nazmul van de GSA op het Piter Jelles in Leeuwarden bedacht de campagne. Tienduizenden leerlingen en docenten droegen paars; ook premier Rutte droeg op die dag een paarse stropdas.

Lees ook:Paarse vrijdag tegen homofobie op 13 december
Lees ook:Paarse vrijdag op 11 december tegen homofobie op scholen
Lees ook:Paarse vrijdag tegen homofobie
Lees ook:Scholieren dragen paars tegen homofobie
Lees ook:Paarse vrijdag tegen homofobie op scholen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>