Paarse vrijdag op 11 december tegen homofobie op scholen

Vrijdag 11 december organiseert het Gay-Straight Alliance (GSA) Netwerk van het COC  voor de vijfde keer Paarse Vrijdag (2016: klik hier). Op deze dag vragen GSA’s hun medeleerlingen én docenten om paars te dragen als statement tegen homofobie en delen paarse polsbandjes en buttons uit. Paarse Vrijdag is een Amerikaanse uitvinding. Daar droegen leerlingen in het hele land paars om stil te staan bij een reeks zelfmoorden onder homojongeren.

In Nederland is dat ook een probleem: drie jaar geleden bleek uit onderzoek dat de helft van alle homojongeren wel eens aan zelfmoord denkt en dat 9 procent van de homojongens en 16 procent van de homomeiden wel eens een zelfmoordpoging heeft ondernomen: vijf keer vaker als bij heterojongeren. Paarse Vrijdag werd in 2010 voor het eerst gehouden; 150 scholen deden eraan mee. De toen 17-jarige Nazmul van de GSA op het Piter Jelles in Leeuwarden bedacht de campagne. Inmiddels doen 200 duizend leerlingen en studenten mee op ruim 600 scholen en dragen ook een aantal politici paarse kledingstukken. Leuk detail: in Hengelo is de veelgeprezen en bekroonde liefdesfilm ‘Jongens‘ gratis te zien in Kulturhus Hasselo.

Lees ook:Paarse vrijdag tegen homofobie op 13 december
Lees ook:Paarse Vrijdag 2014 – tegen homofobie op school
Lees ook:Paarse Vrijdag: vindt je LHBT’s ok? Draag dan paars op school!
Lees ook:Paarse vrijdag tegen homofobie op scholen
Lees ook:Paarse vrijdag tegen homofobie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>