Homomonumenten in Berlijn vernield

IMG_20160602_132651In Berlijn zijn afgelopen week verschillende homomonumenten vernield. Op 28 april werd het kijkvenster in het monument voor roze slachtoffers van het nazi-regime beschadigd. Sinds de onthulling van het monument in 2008 (dat pal tegenover het Holocaust-monument in Tiergarten staat) gebeurde dat meermalen. In de afgelopen tijd moest ook het monument bij metrostation Nollendorfplatz (in een buurt met veel homohoreca) het nogal eens ontgelden.

In Rasthaus Schöneberg werden vijf tableaus gestolen en bij het vuilnis gezet, afkomstig van een tentoonstelling over homo-pionier Karl Heinrich Ulrichs. Laatste ‘wapenfeit’ was 1 mei, toen tegenover het Bundeskanzleramt een van de plaquettes ernstig werd beschadigd, die het Wissenschaftlich-humanitäre Komitee (WhK) herdenkt. Deze eerste homo-emancipatieorganisatie ter wereld werd in 1897 opgericht door Magnus Hirschfeld. De Berlijnse LHBT-beweging is verontrust over de vernielingen zo kort na elkaar. De roze organisatie LSVD Berlin-Brandenburg heeft aangifte gedaan en de gemeente opgeroepen de monumenten zo snel mogelijk te herstellen.

Lees ook:Duitse homo’s herdenken nazi vervolging
Lees ook:Homomonument Berlijn opnieuw beschadigd
Lees ook:Berlijn heeft eindelijk Homomonument
Lees ook:Mysterie rond plotselinge dood Zweedse homo in Amsterdam
Lees ook:Crowd funding om 25 jaar Homomonument te vieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>