Hoe gaat roze Nederland protesteren tegen Sotsji?

IMG_20160522_141747Op vrijdag 7 februari beginnen de Winterspelen in Sotsji. Bij wijze van roze tegengeluid komt er een protestbijeenkomst bij het Homomonument in Amsterdam, vrijdag vanaf 18.30 uur. Van de loodzware delegatie die naar de Spelen gaat, valt weinig te verwachten. De koning, koningin, premier en minister van Sport zullen onze Russische vrienden (lees: handelsbelangen) niet met kritiek overladen, al beweren de laatste twee ‘alles te zullen proberen in dialoog te gaan’.

Minister Bussemaker van Emancipatie komt ook naar het Homomonument. Wat we daarvan moeten verwachten, is niet duidelijk. Tijdens de tv-uitzending Leve Sotsji! had ik meermalen de neiging weg te zappen als zij aan het woord was. Ze bleef halsstarrig verdedigen dat het sturen van de loodzware delegatie de ‘beste manier is om in gesprek te blijven met de Russische autoriteiten’. Dat grotere landen om ons heen bescheidener zijn met wie ze naar de Spelen sturen, raakt haar niet. Net zo min als Rutte, zoals bleek uit zijn gedraai tijdens persconferenties en in interviews. Ook niet dat de roze Nederlanders zich tot in hun ziel geraakt voelen. Het was, is en blijft tenenkrommend.

Een aantal roze voormannen hebben op Facebook laten weten not amused te zijn met de komst van La Bussemaker op het Homomonument. Ze zien het als verkiezingsstunt, als doekje voor het bloeden. ‘Ik ben niet van plan wéér dat riedeltje aan te horen over al die zogenaamd zinvolle gesprekken’, schrijft auteur Eric Kollen. ‘Het is een schaamlap. Laten we een alternatieve demonstratie organiseren op de Dam, tegen Poetin en de anti-homowetten, maar ook tegen de opstelling van dit VVD-PvdA kabinet, dat niet langer de LGBT’s in Nederland vertegenwoordigt.’ Hij roept iedereen (ook hetero’s die ons steunen) op naar de Dam te komen.

Update: de demonstratie op de Dam begint om 18.00 uur; iedereen loopt naar het Homomonument, NADAT Bussemaker op het Homomonument haar riedel heeft afgedraaid. Want in het protest tegen de mensonterende toestanden in Rusland ‘zijn we eensgezind’, zegt initiatiefnemer Hans Verhoeven. Update: de demo op de Dam is geannuleerd (klik hier).

Zie ook: Prachtig Zweeds protestfilmpje

Lees ook:Demonstratie ‘Rutte, blijf thuis’
Lees ook:COC start petitie tegen zware delegatie naar Sotsji
Lees ook:Ook Neelie Kroes vindt delegatie Sotsji te zwaar
Lees ook:De demonstratie op vrijdag 7/2 op de Dam wordt geannuleerd!
Lees ook:Minister Bussemaker spreekt homo’s bij bezoek aan Rusland

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hoe gaat roze Nederland protesteren tegen Sotsji?

  1. Hans Verhoeven

    Beste Erik, Bedankt voor je blog. Voor alle duidelijkheid: vanaf de Dam lopen we naar het homomonument om ons, NADAT Bussemaker is uitgesproken, aan te sluiten bij de demonstratie tegen de mensonterende toestanden in Rusland. Want in dat protest zijn we eensgezind!

      /   Reply  / 
    1. Erik Feenstra Auteur

      Hi Hans, ik heb de nieuwe gegevens toegevoegd en in een apart artikel ‘Rutte blijf thuis’ aandacht aan de demo op de Dam besteed.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>