Nederland stuurt ijzerenheinig zware delegatie naar Sotsji

Wereldleiders van grote landen gaan niet naar de Winterspelen in Sotsji, maar de fine fleur van Nederland gaat wel. Onze leiders gooien ijzerenheinig de kop in de wind en nemen het voorbeeld van grote westerse landen niet over. Hollande gaat niet, Merkel en Gauck ook niet, Elio di Rupo heeft het ‘te druk’ en Obama stuurt een delegatie met een openlijk lesbische tennisvedette. In ons mini-staatje (waar een land niet groot, zoals in het gezegde, maar klein in kan zijn…) vinden onze superieuren het sturen van een zware delegatie niet misplaatst: de koning, de koningin, de premier en de minister van Sport: ze gaan allemaal.

Premier Rutte ‘denkt dat het beter is om in dialoog te gaan’. Leiders van grote landen denken daar kennelijk anders over. En wat die dialoog betreft: het Nederland-Ruslandjaar flopte op alle fronten. Vorig jaar moesten we met z’n allen 400 jaar nauwe betrekkingen tussen Rusland en Nederland vieren, maar feestelijk werd het misschien alleen voor wat zakenlieden die hier en daar een deal wisten te scoren. Grote belangenorganisaties roepen op om de Spelen te boycotten uit protest tegen de omstreden Russische anti-homowet, maar ons mini-staatje weet natuurlijk beter! Kennelijk wil het keffertje de grote bulldog niet uit z’n hondenhok lokken. Is David bang voor Goliath. Staan handelsbelangen op het spel. Is de fine fleur bang dat Poetin de gaskraan dichtdraait. Uit z’n tent lokken: dát deed de roze Nederlander tijdens het Nederland-Ruslandjaar al genoeg (en menig roze medemens elders ook), maar zonder noemenswaardig resultaat.

Rutte zei dat Nederland ‘daar waar mogelijk de mensenrechtensituatie in Rusland aan de orde zal stellen’. Gelooft-ie het zelf? Ik herinner me nóg de draai om zijn oren die Poetin hem publiekelijk uitdeelde, toen hij bij zijn bezoek aan ons land als reactie op het ‘aankaarten van de mensenrechten’  de aanwezige pers fijntjes meedeelde dat wij boter op ons hoofd hadden. Dat hij in een land op bezoek was waar vrouwen niet in een partij worden toegelaten (SGP) en een pedofielengroep niet verboden is (Martijn). Poetin had duidelijk zijn huiswerk gemaakt. Rutte stond erbij en keer ernaar. Niks ‘dialoog’, een veeg uit de pan kon hij krijgen. Denkt hij nu dat Poetin zich als gastheer in Sotsji niet op alles zal hebben voorbereid en (figuurlijk, hopelijk) tot de tanden gewapend zal zijn om alle westerse kritiek te kunnen weerleggen? Of weten onze superieuren het weer beter? Laatst hoorde ik iemand verzuchten, dat we meer en meer de risée van Europa worden. Zucht!

Lees ook:Petitie: Rutte niet naar Rusland!
Lees ook:Is Rutte nou homo of niet?
Lees ook:Minister Bussemaker spreekt homo’s bij bezoek aan Rusland
Lees ook:Ook Neelie Kroes vindt delegatie Sotsji te zwaar
Lees ook:In heel Amsterdam wapperen regenboogvlaggen tegen Poetin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>