Vijftigduizend andere homo’s moeten ook gratie krijgen

Vijftigduizend homoseksuelen moeten gratie krijgen, net als Alan Turner deze week van de Britse Queen heeft gekregen. Dat heeft de Britse homorechten-activist Peter Tatchell in een brief aan premier Cameron geschreven. ‘Breidt de gratie voor Alan Turing uit naar vijftigduizend andere slachtoffers’, schrijft Tatchell. ‘Waarom zou dat alleen voor hem moeten gelden? Hem gratie verlenen omdat hij een groot en beroemd wetenschapper was, is principieel verkeerd.

Daarnaast wil Tatchell dat de doodsoorzaak van Alan Turing opnieuw wordt onderzocht. Tenminste vijftigduizend andere mannen werden ook veroordeeld op grond van de ‘gross indecency‘-wet uit 1885, die pas in 2003 werd opgeheven. Het was dezelfde wet waardoor Oscar Wilde in 1895 achter de tralies verdween. Zo’n vijftienduizend van de vijftigduizend mannen die het betreft, zijn nog in leven. Tatchell: ‘Voor hen is het nog niet te laat voor een koninklijk pardon. Deze mannen werden gecriminaliseerd en bestraft voor iets dat geen misdaad was als een man dat met een brouw deed.’ Tatchell is voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Peter Tatchell Foundation in Londen, en coördinator van de Equal Love Campaign.

Lees ook:Acteurs eisen gratie Britse homoseksuelen bij William en Kate
Lees ook:Queen verleent officieel gratie aan Alan Turing
Lees ook:Alain Turing krijgt 60 jaar na zijn dood gratie
Lees ook:Gedicht voor Alan Turing: I Beg Your Pardon?
Lees ook:Britse regering bezig aan ‘Alan Turing law’ om duizenden homo’s te ‘vergeven’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>