Scholierenactie ‘Maak seks lekker duidelijk’ gaat 4 november van start

Soaids[1]Jongeren tussen de 13 en 18 jaar zijn romantisch en lang niet zo losbandig als vaak wordt gedacht. Zowel meisjes (53 %) als jongens (37%) tussen de 13 en 18 jaar gaan niet voor een snelle flirt, willen alleen seks binnen een vaste relatie en wachten op de ander wanneer deze nog niet zover is. Dit blijkt uit cijfers van de online seksuele weerbaarheidsgame ‘No or Go!’ die het afgelopen jaar ruim 100.000 unieke spelers trok. De game is onderdeel van de landelijke actie ‘Maak seks lekker duidelijk’, die op 4 november van start gaat. Doel is om jongeren weerbaar te maken tegen ongewenst seksueel gedrag. De actie wordt georganiseerd door Rutgers WPF, Soa Aids Nederland en www.sense.info (bron: persbericht).

De actie ‘Maak seks lekker duidelijk’ toont jongeren dat het loont om grenzen te stellen, maar ook hoe ze dat kunnen doen. Belangrijk, want uit het onderzoek Seks onder je 25e (*) blijkt dat 18% procent van de meisjes en 4% van de jongens wel eens is gedwongen om iets te doen of toe te staan op seksueel gebied. Jongeren worden nogal eens door vreemden benaderd via internet. Dit is ook het geval bij grooming, waarbij er met jongeren wordt gechat met als achterliggend doel het verleiden tot seksueel contact. Jongeren met die ongewenst seksueel gedrag hebben meegemaakt, worstelen vaak met gevoelens van angst, boosheid en schaamte en verkeren in slechtere psychische, lichamelijke en seksuele gezondheid.

In de game ‘No or Go!’ reageren jongeren op vijf situaties om te ontdekken welk ‘liefdestype’ ze zijn. De uitkomsten van het spel laten zien dat jongens na de romanticus (37%), het vaakst als Casanova (36%) uit de bus komen, gevolgd door de afwachters (14%) die wel zien wat er gebeurt of met andere zaken bezig zijn. Tot slot zijn er de coole players (13%) die het liefst meteen het bed induiken. Bij de meisjes worden de romantici (53%) gevolgd door de spanningszoekers (23%) die graag aandacht van jongens willen maar lastig grenzen kunnen stellen. Daarna komen de directe diva´s (18%) die ook van flirten en avontuur houden maar hun grenzen wel goed aan kunnen geven, gevolgd door de afwachters (6%).

‘No or Go!’ kan vanaf november niet alleen worden gespeeld via de website van sense.info, maar ook via een app op een smartphone. Bovendien wordt van 4 november tot 1 december een ‘No or Go!’ actie georganiseerd op scholen, dat door regionale GGD’s door het hele land wordt uitgevoerd. Scholieren worden in de pauze uitgenodigd om te ‘krassen voor de liefde’ door met hun smartphone en verschillende kraskaarten de seksuele weerbaarheidsgame ‘No or Go!’ te spelen. Aan de hand van de uitkomst krijgen de scholieren een stamp tattoo (bijvoorbeeld een hart voor de romanticus) en als cadeautje een duo plug in de vorm van een hartje waarmee samen naar muziek kan worden geluisterd. Bijna alle GGD’s doen mee met de regionale spin-off.

(*) Seks onder je 25e is het onderzoek van Rutgers WPF en Soa Aids Nederland over de seksuele gezondheid van jongeren in Nederland anno 2012.

 

Lees ook:Kussengevecht aftrap van MAAK SEKS LEKKER DUIDELIJK
Lees ook:Meisjes en jonge homo’s vaak dupe van fout seksgedrag
Lees ook:Jongeren en seks – eerste keer vaak onverwacht
Lees ook:Nieuwe jongerencampagne ‘Maak seks lekker duidelijk’
Lees ook:Landelijk onderzoek: jongeren beginnen later aan seks

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>