Jongeren en seks – eerste keer vaak onverwacht

Afgelopen jaar zijn voor het onderzoek Seks onder je 25e 2012 bijna achtduizend jongeren tussen de 12 en 25 jaar ondervraagd over hun seksuele gedrag en beleving. Dit onderzoek is uitgevoerd door Rutgers WPF en Soa Aids Nederland; de vorige was in 2005. Het seksuele gedrag van jongeren laat sindsdien nauwelijks verschuivingen zien: de leeftijd van de eerste keer seks is dezelfde gebleven. Veel jongeren beschermen zich goed tegen zwangerschap. Nieuw is dat de eerste keer voor veel jongeren onverwacht komt. Meisjes hebben daar vaker spijt van dan jongens. Binnen relaties stoppen jongeren te snel met het gebruiken van condooms. ‘Grensoverschrijdend seksueel gedrag’ komt veel voor. Homojongens komen gemiddeld een jaar eerder ‘uit de kast’, ondanks geringe homoacceptatie (bron: persbericht).

 

De eerste keer seks komt voor maar liefst 38 procent van de jongens en 31 procent van de meisjes onverwacht. Deze groep beschermt zich slechter tegen zwangerschap en soa’s. Een op de vier meisjes vond de eerste keer vervelend, tegenover een op de twintig jongens. Bij meisjes zegt 29 procent spijt te hebben van de eerste keer, tegenover 16 procent van de jongens. De leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben hebben, is nog steeds dezelfde: met 17,1 jaar heeft de helft van de jongeren hier ervaring mee. Het merendeel van de jongeren beschermt zich, net als in 2005, goed tegen zwangerschap. Van de jongens gebruikt 87 procent en van de meisjes 91 procent bij de eerste keer condoom, pil of wat anders. Bij seks met de laatste partner neemt 78 procent van de jongens en 81 procent van de meisjes altijd maatregelen.

 

Ondanks dat jongeren hun vaardigheden om grenzen aan te geven hoog inschatten, hebben veel jongeren ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag, vooral meisjes en homo- of biseksuele jongens. De leeftijd waarop jongens voor het eerst aan iemand vertellen dat ze op seksegenoten vallen, is in zes jaar tijd gedaald van 17,8 jaar naar 16,6 jaar. Bij lesbische meisjes bleef de leeftijd 15,9 jaar. De acceptatie van homoseksualiteit onder jongeren is echter nog steeds gering. Bijna alle jongeren vinden het goed als een jongen en een meisje elkaar op straat zoenen, maar de helft van de jongens en een kwart van de meisjes keurt het af als twee jongens dat doen. Voor twee zoenende meisjes keurt 16 procent van de jongens dit af en een kwart van de meisjes. Twaalf procent van de jongens en drie procent van de meisjes zegt dat ze een vriendschap zouden verbreken als één van hun vrienden homoseksueel of lesbisch zou zijn.

Lees ook:Meisjes en jonge homo’s vaak dupe van fout seksgedrag
Lees ook:Helft jongeren Noord-Holland wijst homo’s af
Lees ook:Landelijk onderzoek: jongeren beginnen later aan seks
Lees ook:Soa Aids Nederland start sociaal experiment Hun eerste keer
Lees ook:Nieuwe jongerencampagne ‘Maak seks lekker duidelijk’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>