Aanval op Nederlandse diplomaat in Moskou met een roze rand

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een gesprek met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken over wat zich in Rusland afspeelt. Kamerleden vinden dat de festiviteiten rond het Nederland-Ruslandjaar nu meteen gestopt moeten worden. Timmermans en premier Rutte wil eerst de feiten op een rij voor ze conclusies trekken. Vannacht vielen twee onbekende mannen Onno Elderenbosch aan, de Nederlandse plaatsvervangende ambassadeur in Moskou. De mishandeling is het zoveelste incident tussen beide landen tijdens wat een feestjaar had moeten worden. De rel rond de Russische diplomaat Borodin vorige week, de kwestie rond het Greenpeace-schip en de homowetgeving in Rusland. Kamerleden vragen zich af of met bezoek van de koning op 9 november aan Rusland nog door kan gaan.

Het lijkt erop dat de aanval op de Nederlandse diplomaat het werk van professionals was. Twee als elektriciens verklede mannen boden Elderenbosch hun diensten aan toen de stroom in zijn appartement onverwachts was uitgevallen. De stroom viel tweemaal uit; na de eerste keer waren ook alle veiligheidscamera’s uitgevallen, iets dat de conciërge van het pand verdacht vond. Omdat de stroom in het hele gebouw was uitgevallen, vroegen ze of ze bij hem mochten kijken of daar nog stroom was. Eenmaal binnen overmeesterden ze hem en bonden hem vast op een stoel. De mannen richtten vernielingen aan en zouden de diplomaat hebben geslagen. Met lippenstift hadden ze een hart op de spiegel getekend met LGTB erop, letters die homo’s en transseksuelen aanduiden. De Nederlandse ambassade zet zich de laatste tijd in tegen discriminatie van homo’s. Het kan ook een vergelding zijn voor de diplomatieke rel met de Russische diplomaat vorige week in Den Haag.

Lees ook:Russische homo’s mogen naar Nederland komen
Lees ook:Ook Belgische premier boycot Winterspelen Sotsji
Lees ook:Songfestival: Rusland vreest finale niet te halen vanwege anti-homowet
Lees ook:Rusland verwijderd Steve Jobs-monument omdat Tim Cook homo is
Lees ook:Twee mannen lopen hand in hand door Moskou en zetten hun ervaringen op Youtube

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>