Ook bij meisjes veel misbruik door katholieke geestelijken

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn ook veel meisjes misbruikt door katholieke geestelijken. Tussen 1945 en 2010 waren 10.000 tot 20.000 meisjes het slachtoffer van fysiek geweld door nonnen. Dat blijkt uit het tweede rapport van de commissie-Deetman, dat mandag uitkwam. Richtte het eerste rapport zich vooral op jongens, in dit rapport komen de meisjes aan bod. Was er bij jongens vooral sprake van seksueel misbruik, bij  meisjes was het minder op seks gericht, maar op nijd: ‘wat gemener’, zei een verslaggever in het NOS-Journaal. Vooral in de jaren ’50 en ’60, aldus het rapport. 

Vrouwen die het slachtoffer waren, zijn niet te spreken over de conclusies. Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) vindt dat het rapport meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Zo is niet duidelijk om hoeveel meisjes het gaat: er is zelfs geen schatting gemaakt. De vrouwen vinden ze dat er vooral is gekeken naar misbruik in kloosters en congregaties en amper naar delicten in parochies en in de familiesfeer, terwijl het bij de meeste slachtoffers ging om misbruik thuis of in de parochie. Verder had de commissie volgens de VPKK antwoord moeten geven op de vraag wat de kerk aan hulpverlening en genoegdoening aan slachtoffers kan doen en hoe herhaling in de toekomst kan worden voorkomen.

Lees ook:Deetman leidt onderzoek seksueel misbruik in kerk
Lees ook:Tien Spaanse priesters aangeklaagd wegens seksueel misbruik minderjarige jongens
Lees ook:Tweede Kamerleden in het roze
Lees ook:Meldpunt Misbruik Katholieke Kerk kreeg 1585 meldingen
Lees ook:Seksueel misbruik katholieke kerk: ‘Het einde van de zwijgcultuur’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>