Iranese homo’s mogen in Zweden blijven

IranZweden gaat Iranese asielzoekers verblijfsvergunningen geven, die in Iran als openlijk homo of lesbo bekend staan. Voorheen kregen ze pas asiel, als daadwerkelijke vervolging was aangetoond. De asielaanvragen worden nog altijd individueel getoetst, maar het feit dat iemand homo of lesbo is, gaat zwaarder wegen. Onlangs liet de Zweedse ambassade nog weten dat er ‘geen executies in Iran voorkomen op grond van seksuele oriëntatie’. Volgens Human Right Watch zijn niet de executies op zich, maar de voortdurende dreiging van vervolging van homo’s in Iran reden genoeg om Iranese homo’s asiel te verlenen.

De nieuwe richtlijn kwam er mede door de asielaanvraag van een 35-jarige Iranese homo. Hij verklaarde dat hij in Iran met zijn vriend samenleefde en dat hij daarom meerdere malen was gearresteerd. De Migratieraad verleende asiel, omdat hij gevaar loopt op vervolging in Iran. Volgens het COC krijgen Iranese homo’s sinds 2007 asiel in ons land, maar een naar Nederland gevluchte Iraniër moest terug naar Londen, om daar de uitslag van een nieuwe aanvraag af te wachten.

Lees ook:UK geeft Iranese homo asiel
Lees ook:Iranese homo wacht doodstraf als hij terug moet
Lees ook:Homo’s Irak en Afghanistan eenvoudiger asiel
Lees ook:Opnieuw homo’s opgehangen in Iran
Lees ook:Teken de petitie: stuur Iranese homo niet terug!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>