Homoburgemeester van Parijs populair bij de kiezers

IMG_20160516_131626

Na de gemeenteraadsverkiezingen behoudt Parijs haar homoseksuele burgemeester Bertrand Delanoë. De socialist kreeg maar liefst 57,7% van de stemmen: dat is beduidend meer dan wat de socialisten als landelijk gemiddelde scoorden: 49,5%. Delanoë is daardoor nog eens zeven jaar burgemeester van Parijs. Hij is ongekend populair. Politiek Parijs fluistert dat hij wel eens de socialistische partijleider Ségolène Royal zou kunnen opvolgen, die bij de presidentsverkiezingen vorig jaar verloor van Sarkozy. 

 

Frankrijk heeft in de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen een rukje naar links gemaakt. Links kreeg 49,5% van de stemmen, rechts 47,5%. Een opvallender resultaat is het veroveren van drie van de vier grote steden: alleen Marseille, de tweede stad van het land, bleef rechts.  Toulouse, Lyon en Parijs krijgen een socialistisch bestuur. Ook middelgrote steden als Straatsburg, Amiens, Caen en Reims krijgen een linkse burgemeester, al waren daar de verschillen niet zo groot. De socialisten zien de uitslag als ‘een regelrechte afstraffing’ van het beleid van de rechtse president Sarkozy. De opkomst was met nog geen 65% sinds 1959 nog nooit zo laag.

 

 

Lees ook:Steun voor homo president Frankrijk
Lees ook:Ook in Parijs geweld tegen homo’s
Lees ook:Mitterand in opspraak vanwege homoseks
Lees ook:Parijs: één op de acht huwelijken voor same-sex koppels
Lees ook:Monsterzege Front nationale belooft weinig goeds voor Franse LHBT’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>