The Imitation Game verfilmt tragische leven Alan Turing

Alan Turing, uitvinder van de computer en oorlogsheld, maar na de oorlog veroordeeld wegens homoseksualiteit, kreeg in 2009 eerherstel. In de oorlog wist hij de codes van de Duitsers te kraken, waardoor de geallieerden de oorlog uiteindelijk konden winnen. Daarover is nu een film gemaakt: The Imitation Game (trailer: klik hier). Kort na de Tweede Wereldoorlog werd hij chemisch gecastreerd, omdat hij een homoseksuele relatie had, iets wat destijds in het Britse rijk als ‘een gruwel’ werd gezien.

De rechtbank gaf hem de keuze gevangenis of chemische castratie: behandelingen met vrouwelijke hormonen. Hij koos voor het laatste. In 1954, twee jaar na zijn veroordeling, pleegde Turner op 41-jarige leeftijd zelfmoord, door een vergiftigde appel te eten. Computergigant Apple heeft een appel met een hap eruit als logo: Turing geldt als de uitvinder van de computer. Overigens ontkennen de ontwerper van het logo en de biograaf van Turing dat die hap met Turing te maken heeft. Alan Turing moest tot augustus 2014 wachten voor de Britse Queen Elisabeth II hem officieel gratie verleende.

 

 

Lees ook:Geen Golden Globes voor The Imitation Game
Lees ook:Geen Golden Globes, maar acht Oscar-nominaties voor ‘The Imitation Game’
Lees ook:Ode aan uitvinder computer en homomartelaar Alan Turing
Lees ook:Eerherstel voor homo oorlogsheld Alan Turing
Lees ook:Queen verleent officieel gratie aan Alan Turing

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>