Ode aan uitvinder computer en homomartelaar Alan Turing

Vandaag eert google de 100e geboortedag van de Brit Alan Turing, uitvinder van de computerwetenschapper, wiskundig genie, oorlogsheld en martelaar. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd hij chemisch gecastreerd, omdat hij een homoseksuele relatie had. Twee jaar na die veroordeling pleegde de toen 41-jarige Turing zelfmoord, door een vergiftigde appel te eten. Computergigant Apple heeft een appel met een hap eruit als logo: Turing was de uitvinder van de computer. Overigens ontkennen de ontwerper van het logo en de biograaf van Turing dat de hap uit de appel met hem te maken heeft.

In de oorlog wist hij de codes van de Duitsers te kraken, wat de geallieerden hielp de oorlog te winnen. In 2009 ging de Britse premier Gordon Brown overstag toen hij 31.000 petities ontving en bood namens de Britse regering zijn excuses aan voor de behandeling die Turing moest ondergaan. De rechtbank gaf hem de keuze de gevangenis in te gaan of chemische castratie te ondergaan: behandelingen met vrouwelijke hormonen. Hij koos voor het laatste, maar pleegde in 1954 zelfmoord Brown noemde de behandeling van Turing ‘utterly unfair’: hij verdiende zo veel beter. ‘Het is niet overdreven als ik stel dat de Tweede Wereldoorlog heel anders had kunnen verlopen zonder zijn geweldige bijdrage,’ aldus Brown in een verklaring. ‘Het gebrek aan waardering was gruwelijk: hij werd onmenselijk behandeld (…) Alan en de vele duizenden andere homomannen die net als hij werden veroordeeld onder de toenmalige homofobe wetten, werden vreselijk behandeld. Miljoenen anderen leefden in angst om te worden beschuldigd.’

Lees ook:Eerherstel voor homo oorlogsheld Alan Turing
Lees ook:The Imitation Game verfilmt tragische leven Alan Turing
Lees ook:Geen Golden Globes voor The Imitation Game
Lees ook:Geen Golden Globes, maar acht Oscar-nominaties voor ‘The Imitation Game’
Lees ook:Queen verleent officieel gratie aan Alan Turing

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>