Masters of Sex

IMG_20160518_141116Sinds 6 augustus is de DVD-serie Masters of Sex te koop: een pakkende kop, maar in plaats van een lijstje met sexy films nu eens een serie over mensen die revoluties ontketenen (trailer: klik hier). Om te beginnen bij de Masters of Sex, twee mensen die aan de basis van de seksuele revolutie stonden. Aan hen dank je de seksshop om de hoek, de condoomautomaat in je club en de hitsige scènes in je lievelingsfilms. William Masters en Virginia Johnson waren wetenschappelijke pioniers op het gebied van seksualiteit. In de serie zie je hun bijzondere leven, romance en de popcultuur waarin ze verkeerden. Door hun studie stond het eenvoudige ziekenhuis in St. Louis in één klap op de cover van Time Magazine. Ze deden als eerste diepgaand onderzoek naar het vrouwelijk orgasme. We moeten dankbaar zijn voor hun taboe doorbrekend gedrag en of baanbrekend onderzoek (bron: persbericht). Dankbaar voor wie? Hier een fijn lijstje:

De Masters of Sex, oftewel dokter William Masters en Virginia Johnson. Deze twee mensen hebben de seksuele revolutie op hun naam staan. Dankzij het onderzoek dat zij uitvoerden in een relatief klein en eenvoudig ziekenhuis braken zij in één keer door. In de serie die vanaf 6 augustus te koop is het leven van deze partners te zien, het leven van de jaren vijftig, hun onderzoek en de reacties vanuit  hun omgeving. In de serie wordt de rol van Masters vertolkt door Michael Sheen en Johnson door Lizzy Caplan.

Oprah Winfrey is de enige zwarte miljardair in Noord-Amerika en volgens sommigen de meest invloedrijke persoon ter wereld. Ze is de grootste filantroop ooit in Verenigde Staten en leverde Obama meer dan 1 miljoen stemmen via haar tv-show, te zien van 1986 tot 2011. Oprah doorbrak taboes door vanuit haar eigen gevoel te spreken. Ze vertelde op televisie dat ze als meisje van negen werd misbruikt en verkracht door familieleden en dat ze als veertienjarige haar ongeboren kind verloor. Volgens een Yale-studie is ze verantwoordelijk voor het doorbreken van veel 20e-eeuwse taboes en heeft ze voor de GLBT’s veel betekend. Oprah was de eerste die talkshows presenteerde in de vorm die we nu kennen. Van kindermisbruik tot zelfhulptechnieken en het bespreekbaar maken van lichamelijke ongemakken: bijna alles kwam wel voorbij in de shows van Oprah.

Wat hebben Madonna, Lady Gaga en Miley Cyrus gemeen? Ze doorbreken taboes op het podium en bereiken daarmee in één klap miljoenen mensen. Het meest opvallende verhaal is dat van Madonna. Met maar 35 dollar op zak vroeg ze een taxichauffeur haar af te zetten op de plek in New York waar ‘het’ gebeurde: Times Square. Van daar heeft ze zich opgewerkt naar de vrouw die het heeft over seks,die  stigmata ’s op haar lijf liet bloeden, danste door een veld van brandende kruisen, Jezus Christus ‘een hottie’ noemde en bijna naakt haar fans toezong. Ze gebruikte seks en religie en maakte er parodieën op. Madonna is door haar taboedoorbrekende werk zelf taboe in een aantal landen. Ze maakte de weg vrij voor de volgende generaties artiesten … Ze blijft voor altijd The Queen of Pop.

Heleen van Royen doorbrak veel dichter bij huis taboes. Ze gaf in interviews openlijk toe meerdere psychoses te hebben gehad. Na een postnatale depressie schreef ze het boek ‘De gelukkige huisvrouw’, dat werd verfilmd met Carice van Houten en Waldemar Torenstra in de hoofdrollen. Psychische stoornissen scoren hoog in de nog bestaande taboes anno 2014. Van Royen probeert dit beeld actief te veranderen door hier open over te zijn. Maar dat is niet het enige waarover ze een boekje open doet. Zo is in haar tentoonstelling ‘Selfmade’ een aantal taboedoorbrekende selfies te zien. De meest ‘brekende’ is de selfie waarin ze een tampon uit haar vagina trekt. 

Lees ook:Wah Wah doet Madonna
Lees ook:Madonna over Trump: ‘Lager kunnen we niet zinken’
Lees ook:Sex and the City-regisseur strikt Meryl Streep en Oprah
Lees ook:Nieuwe TLC-serie Becoming Us: transformatie van een vader tot vrouw, gezien door de ogen van zijn puberende zoon
Lees ook:BNN YouTube Dramaserie Queer Amsterdam doorbreekt taboes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>