Tv-tip: ‘Transgender Pioniers’ in ‘Andere Tijden’

downloadZondag 8 december besteedt het VPRO-programma ‘Andere tijden’  aandacht aan de wereld van de transgenders. In ‘Transgender Pioniers‘ vertellen transgender van het eerste uur hoe ze lange tijd zo goed als nergens terecht konden. Halverwege de jaren 70 kwam daar verandering in, toen het VU-ziekenhuis in Amsterdam de allereerste transgenderkliniek ter wereld opende, met een eigen hoogleraar transseksuologie. Binnenkort hoven transgenders niet meer operatief van geslacht te veranderen. Volgens een in 1985 ingevoerde wet moeten ze dat nu nog wel. Die wet gold in die tijd als zeer vooruitstrevend: de staat erkende transseksuelen en het ziekenfonds vergoedde de medische zorg.

Tot nu toe zijn er circa 4.000 transseksuelen behandeld. Transseksisme, wat tegenwoordig genderdystrofie heet, was lang een onbekend fenomeen in ons land. Aaicha Bergamin, nu 81 jaar oud, werd tot haar 21e op verzoek van haar eigen moeder opgesloten in een instelling in Heiloo. Op de dag na haar 21e verjaardag vluchtte ze naar Parijs en kwam daar in het nachtleven terecht. ‘Het was vrijwel onmogelijk om een normale baan te krijgen. Je had de juiste papieren niet.’  Hetzelfde probleem ondervonden Amsterdamse transvrouwen uit het cabaret of de prostitutie: het was lange tijd verboden om je in het openbaar te vertonen in ‘kleding van andere kunne’. De politie hield regelmatig razzia’s. Het tv-programma begint zondag op Nederland 2 om 21.20 uur.

Lees ook:Crowdfundingactie grafsteen Aaicha Bergamin
Lees ook:Legendarische travo Romy Haag in Utrecht
Lees ook:Eerste transgender huwelijk in Cuba
Lees ook:Ellen DeGeneres: ‘Ik had nooit gedacht dat ik uit de kast zou komen’
Lees ook:Eerste openlijke homo teamsporter USA sporter stopt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>