Naaktschandaal in de Duitse Reichstag

IMG_20160515_130041Berlijn is vandaag net als twintig jaar geleden weer heel even het centrum van de wereld: er wordt groots gevierd dat op 9 november 1989 de muur viel. Daarna ging het snel: Berlijn werd één stad en nam de regeringszetel over van Bonn. De homoscène groeide als kool en Berlijn nam de titel gay capital of Europe over van Amsterdam. Homometropool ben je niet zomaar: zo’n stad moet zich onderscheiden van andere steden met Gay Prides en homofeesten. Maar ook met inwoners die het niet kunnen laten om gekke, ludieke en opvallende acties te organiseren, waarmee ze zich onderscheiden van de brave burger. Zoals in 1999, toen naaktfoto’s in het parlementsgebouw zorgden voor ‘das Skandal im Reichstag’.

Fotograaf Henning von Berg veroorzaakte daar in 1999 een schandaal, waar de Duitse roddelkrant Bild pagina’s vol schande over sprak. De Reichstag was net verbouwd en opgetuigd met een glazen koepel bovenop het dak. Dat werd meteen een grote publiekstrekker, waarvoor iedere  dag horden toeristen in de rij staan. Onder de glazen koepel, pal boven het parlement, kleedden mannen zich uit en werden door Von Berg op de gevoelige plaat vastgelegd. Stout, een tikkeltje anarcho, ludiek: het is een aardig voorbeeld hoe de ordnugsliebende Duitsers zich in rap tempo transformeerden tot een gezellig volk, dat zeven jaar later een gigantisch feestje wist te bouwen rondom het WK voetbal. Op deze Duitse Tag der Freiheit mag zo’n herinnering niet ontbreken.

Lees ook:Naakte mannen in de Reichstag in Berlijn
Lees ook:Vlucht vooruit naar Berlijn
Lees ook:Berlijns homoblad Siegessaüle 25 jaar
Lees ook:Berlijnse homo’s demonstreren tegen komst paus
Lees ook:Man plant regenboogvlag op hoogste berg Oeganda

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>