Tentoonstelling, debat en boek Benno Premsela

Wanneer je googled op Benno Premsela, kom je veel hits tegen naar de door hem ontworpen Lotek lamp: een klassieke witte vierkante lamp op rank ijzerdraad. Premsela was ontwerper van tapijten, etaleur bij de Bijenkorf, adviseur bij vele commissies en één van de eerste openlijke homo’s na de Tweede Wereldoorlog. Genoeg redenen voor het organiseren van een publieksdebat, een tentoonstelling en de presentatie van een boek over deze bijzondere man.

Uitnodiging publieksdebat:

 

Zichtbaarheid – over strategieën van homo emancipatie , toen en nu 

Op 27 februari 2008 organiseert IHLIA-Homodok in het kader van de tentoonstelling  ’Benno Premsela, voorvechter van homo-emancipatie (1920-1997)’ een debat over ‘zichtbaarheid, strategieën van homo-emancipatie, toen en nu’. De tentoonstelling is vanaf 15 februari te zien op het homoplein, Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

In het Nederland van net na de Tweede Wereldoorlog bestond homoseksualiteit slechts ‘ondergronds’. Maar geheimhouding van zijn seksuele voorkeur was voor Benno Premsela geen optie: hij wilde niet nog een keer onderduiken. Hij werd lid van het COC onder zijn eigen naam en tegenover familie en vrienden kwam hij ‘uit de kast’. In 1962 was Premsela tot voorzitter van het COC gekozen en werd hij geïnterviewd voor het tv-programma Achter het Nieuws. Hij was  één van de eerste homo’s die herkenbaar op televisie verscheen. Naar zijn overtuiging kon emancipatie van homo’s en lesbo’s pas slagen als er openheid kwam. Hij brak daarmee het tot dan gesloten COC open: een heikele onderneming, die tot tumultueuze taferelen in de vereniging leidde.  

Tot op de dag van vandaag is er verschil van inzicht blijven bestaan over de wijze waarop algehele sociale acceptatie (ook wel integratie genoemd) het best kan worden bereikt. ‘Gewoon homo zijn’ heet de beleidsnota van de huidige minister van homo-emancipatie, Ronald Plasterk.  Maar wat is ‘gewoon’? Mogen homo’s en lesbo’s zich laten zien in al hun diversiteit, of is het beter als zij zich rustig houden, aangepast aan heersende normen? De jaarlijkse optochten en andere manifestaties van de homobeweging geven steeds weer aanleiding tot verhitte debatten: ‘Moet dat nou allemaal, zo zichtbaar?’

Programma: Bert Boelaars presenteert zijn biografie van Premsela, filmfragmenten uit documentaire van Carrie de Swaan en een publieksdebat. Deelnemers aan de discussie zijn onder meer Bert Boelaars (auteur van de biografie van Premsela), Jos Holtkamp en Joke Swiebel (collega COC bestuursleden van Premsela), Dennis Boutkan en Frank van Dalen (COC).  In het Theater van het Woord, OBA, Oosterdokskade, 7e etage. Aanvang 20.00 uur. Entree 7.50 euro, Stadspas en OBA-pas 5 euro.
 

Gasten worden uitgenodigd om voorafgaand aan de avond met elkaar te eten of koffie te drinken in La Place (op eigen kosten). Er is vanaf 18.00 uur een stand van boekhandel Vrolijk, Bert Boelaars signeert daar vanaf 18.30 uur zijn biografie van Benno Premsela.

Lees ook:Debat homo-emancipatie in Amsterdam
Lees ook:Bijeenkomsten over Reve en Premsela in Amsterdam
Lees ook:Dolly’s Bonte Woensdagavond Trein
Lees ook:Nieuwjaarsreceptie COC Nederland met Bob Angelo Penning
Lees ook:Drie (boek)evenementen rond Reve (10 jaar geleden overleden …)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>