Meldpunten discriminatie in de knel

Het aantal meldingen van discriminatie in Nederland neemt weer toe. Moslims worden verketterd vanwege hun geloof, terwijl sommigen van hen homoseksuelen op de korrel nemen. Als je de verkeerde achternaam of arbeidshandicap hebt, kom je vaak niet aan werk en als je de verkeerde kleur hebt, kom je de discotheek niet in. Niet helemaal vreemd, gezien het huidige politieke klimaat. Geert Wilders gedoogt het VVD-CDA kabinet, maar het omgekeerde is net zo waar en veel gevaarlijker. Een kabinet dat een partij gedoogt met de opvattingen van de PVV betekent een uitholling van de beschaving, die alleen gedijt als mensen ongeacht hun afkomst, geloof, kleur, seksuele geaardheid als gelijkwaardige burgers behandeld worden (bron: open brief SP Noord-Brabant).

 

Sinds 25 juni 2009 is de Wet Gemeentelijke Antidiscriminatie voorzieningen van kracht. Deze wet legt elke gemeente de verplichting op om “onafhankelijke bijstand te verlenen aan personen bij de afwikkeling van hun klachten betreffende onderscheid” zoals bedoeld in diverse wetten die iets zeggen over gelijke behandeling. Tevens dienen deze klachten geregistreerd te worden. Er staat nog meer in die wet: ‘Het college van burgemeester en wethouders brengt jaarlijks vóór 1 april verslag uit aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de door de antidiscriminatie voorziening in het daaraan voorafgaande kalenderjaar geregistreerde klachten.’Als iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen, dan mag dat van de overheid zelf helemaal verwacht worden.

 

Maar wat is het geval? Gemeenten hebben wel een wettelijke plicht om discriminatiemeldpunten te regelen, maar de € 0,372 per inwoner die ze daarvoor van het Rijk ontvangen is niet geoormerkt. Een gemeente die besluit dat ze dit geld beter kan gebruiken voor bijvoorbeeld een parkeergarage kan dit ongestraft doen. Mensen die gediscrimineerd worden hebben in zo’n gemeente geen enkel verhaal. Tussen 2006 en juli 2009 was de provincie verantwoordelijk voor de meldpunten discriminatie. Overzichtelijk, want in Noord-Brabant zijn vier verschillende gebieden waar zo’n meldpunt actief is. Taken en bevoegdheden zouden langzaam, via een bij wet geregelde overgangsfase, worden overgedragen aan de gemeenten. Dichter bij de mensen, heet dat. Het heeft er echter alle schijn van dat de verantwoordelijkheden zomaar over de schutting zijn gegooid, zonder dat goed nagedacht is over de gevolgen en zonder dat ook het toekomstige functioneren is geborgd. Een direct gevolg is dat het bestuur van het meldpunt discriminatie voor Noordoost Brabant – Basta! – heeft besloten het bijltje erbij neer te gooien. Niet omdat ze geen werk hebben: ze hebben juist veel te veel werk, deels door het toenemende aantal meldingen, maar ook vanwege de bureaucratische rompslomp.

 

Het lijkt erop dat veel gemeenten een loopje nemen met hun wettelijke verplichting om in een onafhankelijk meldpunt te voorzien. In de regio Noordoost blijven Bernheze en Haaren in gebreke, in Zuidoost Brabant zijn het Heeze-Leende, Cranendonck, Nuenen, Oirschot, Waalre en Valkenswaard die niet meebetalen aan een meldpunt. In West- en Midden-Brabant betalen vier gemeenten niet mee: Drimmelen, Loon op Zand, Alphen-Chaam en Hilvarenbeek. De laatste twee haken mogelijk binnenkort aan bij RADAR, de enige antidiscriminatie organisatie die nog goed functioneert. In Brabant innen twalf gemeenten dus wel het geld van het Rijk, maar doen er niet mee wat ze zouden moeten doen. De meldpunten, die erop ingericht zijn discriminatie te signaleren en te bestrijden, hebben een dagtaak aan het afhandelen van bureaucratische rompslomp van de gemeenten. Zonde van hun tijd, die eigenlijk besteed moet worden aan registratie, ondersteuning, bemiddeling en voorlichting. Nu Basta! stopt, is het maar de vraag of de mogelijkheid om discriminatie te melden in Noordoost-Brabant voldoende overeind blijft. Omdat ook ‘Zuidoost-Brabant’ uren inkoopt bij Basta!, dreigt daar hetzelfde.

 

Moet de coördinatie niet door één overheid ter hand worden genomen en is de provincie dan niet die aangewezen overheid? Op zijn minst mogen we verwachten dat de provincie het op haar fatsoen trekt dat het een jaar na de overdracht zo beroerd is gesteld met de meldpunten in Brabant en dat investeringen van de afgelopen jaren binnen de kortste keren teniet zijn gedaan. De provincie zou het initiatief kunnen nemen om, minimaal in overleg met de grote steden, tot een gezamenlijk meldpunt discriminatie te komen waar alle Brabanders terecht kunnen en waar alle gemeenten ook braaf aan meebetalen. Het gedogen van ongelijke behandeling door niets te doen verdraagt zich nu eenmaal nooit met een vreedzame, duurzame en leefbare samenleving.

 

’s-Hertogenbosch, 24 november 2010

Ron van Zeeland, lid SP-fractie Provinciale Staten Noord-Brabant

Lees ook:Eerste Drentse Regenboogbijeenkomst in Provinciehuis Assen
Lees ook:COC pleit voor behoud Meldpunt Internet Discriminatie
Lees ook:Friesland moet ‘Regenboogprovincie’ worden
Lees ook:Sinds Lont meer melding homodiscriminatie
Lees ook:Den Bosch wil geen koploper zijn

1 Reacties // Reageer

One thought on “Meldpunten discriminatie in de knel

  1. sportingact

    Citaat uit het bericht: “Een kabinet dat een partij gedoogt met de opvattingen van de PVV betekent een uitholling van de beschaving, die alleen gedijt als mensen ongeacht hun afkomst, geloof, kleur, seksuele geaardheid als gelijkwaardige burgers behandeld worden (bron: open brief SP”.

    Ook de SP maakt misbruik, dit gelezen te hebben, van de mogelijkheid van mensen om op een partij te kiezen die past bij hun wereld, beleving, frustraties, kwaadheid e.d. De SP ontneemt mensen dit recht door met name deze open brief. De beschaving gaat echt niet ten onder omdat mensen op de PVV stemmen, beste SP. De westerse beschaving staat wel op het spel als we zo doorgaan zoals we op dit moment doen. Ook een politieke partij kan gedoogd worden zoals U, de SP, zoveel gedoogwetjes heeft verzonnen en sommigen hebben het zelf gehaald in dit land. Drugsgebruik, om er even één te noemen. De homo’s waren hier veel eerder dan de niet westerse Nederlanders die meteen begonnen te piepen toen ze door hadden dat homo’s in dit land toch een speciale plek hadden in onze samenleving. Ik zeg met nadruk “hadden”, want die is grotendeels teniet gedaan door niet westerse inwoners die het hele gekrakeel nog even gingen opstoken toen een Imam ons van een hoog flatgebouw wilde smijten. Kop eerst. Daarna kwam er nog een Imam die ons aan de varkens wilde voeren, en laatst weer een bericht van een Imam die opriep om homo’s te vermoorden.

    En al dat gezeik hebben we te danken aan mannen in witte lange jurken die het daglicht in de ogen van hun 5 vrouwen niet eens gunt en moet ze onderdanig achter de man aanlopen. En dat allemaal hier in Nederland beste SP. Amsterdam West en Amsterdam Oost worden al Casablanca van het Noorden genoemd en men, de autochtone bewoners, zijn daar echt niet trots op kan ik u verzekeren.

    En dat allemaal door het aso-beleid van de SP, PvdA en D66 in deze stad, en daarom is de PVV zo groot geworden zoals zij nu is omdat u niet luistert naar de bewoners. Die bewoners zijn het zat beste SP en steeds meer amsterdammers gaan naar de PVV, net zolang totdat u wel een keer luistert. Links is niet meer de almachtige alleenheerser en zal het ook nooit meer worden. U heeft het zelf verkwanseld zoals u ook dit land naar de goot heeft geholpen doordat met name autochtonen achter in de rij moeten staan zodat allochtonen kunnen voorkruipen.

    Als u ook eens deze problemen benoemt in uw “open brief”, die bij mij al in het toilet ligt want ik veeg mijn r… ermee af.

    De discriminatie die gepleegd wordt naar hommo’s door met name marokkanen krijgen ze dubbel en dwars terug. En u maar piepen dat het storm loopt met aangiftes van deze groep. Weer in een slachtofferrolletje beste SP, en u gaat er weer helemaal in mee. Dat spel zijn de mensen zat en dat zal u en uw linkse vrienden flink op gaan breken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>