Dodenherdenking 4 mei 2010

Op dinsdag 4 mei 2010 is de Nationale Dodenherdenking. Ook de holebi-wereld neemt deel aan activiteiten. Zo worden op het Homomonument in Amsterdam alle doden herdacht die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog en als gevolg van  antihomo geweld. Organisatoren zijn COC Amsterdam, MVS Gaystation, SHK (St Homoseksualiteit & Krijgsmacht) en Roze in Blauw van de politie Amsterdam. Ieder jaar gaat een delegatie van COC Nederland naar de Nationale Herdenking op de Dam. Ook op andere plekken in het land nemen roze organisaties deel aan dodenherdenkingen. Twee minuten stilte om 20.00 uur, aanvang van de plechtigheid meestal om 19.45 uur. Een lijst, voor zover bekend:

 

Alkmaar: herdenkingsdienst in de grote Sint Laurenskerk, daarna stille tocht vanaf de Koorstraat naar het monument op de Harddraverslaan en kranslegging (COC Noord-Holand Noord).

Amsterdam: verzamelen in het COC pand aan de Rozenstraat 14, vertrek om 19.45 uur naar het Homomonument op de Westermarkt. Aankomst en welkomstwoord om 19.55 uur, twee minuten stilte om 20.00 uur. Daarna toespraken van onder andere oud-minister Plasterk en de voorzitter van COC Amsterdam en vanaf 20.15 uur kranslegging op de driehoek die over het water van de Keizersgracht ligt. Er is een doventolk aanwezig. Na afloop kan iedereen in het COC-pand bijpraten.

Den Bosch: vanaf 18.45 uur herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk, vanaf 19.35 uur stille tocht vanaf de Casinotuin naar het Verzetsmonument aan de Hekellaan en kranslegging (COC ‘s hertogenbosch).

Den Haag: dodenherdenking bij het Internationale Homomonument aan de Koninginnegracht (tegenover Madurodam). De herdenking begint om 19.45 uur met een toespraak van de voorzitter van COC Haaglanden en eventueel een spreker namens de gemeente Den Haag. Lesbokoor de heksenketel brengt twee liederen ten gehore en musici van het conservatorium verlenen hun medewerking. Om 20.00 uur twee minuten stilte en kranslegging. Na afloop is het BastaCafé van COC Haaglanden aan de Scheveningseveer 7 open voor een kop koffie.

Deventer: de Stille Tocht door Deventer start om 19.00 uur vanaf de Brink en voert langs diverse herdenkingsmonumenten. Om 20.00 uur twee 2 minuten stilte en kranslegging bij het verzetsmonument op het Grote Kerkhof. Daarna gelegenheid om na te praten in Café Face It van COC Deventer vanaf 20.15 uur.

Eindhoven: jaarlijkse herdenking op de Gemeentelijke begraafplaats Woensel-Oude Toren (ingang Baffinilaan). Iedereen is vanaf 19.30 uur welkom. Kranslegging door de gezamenlijke homo-organisaties van Eindhoven (PHLEE, COC, Kringen, Kouros en Outway). Na afloop zal Pand 54 van COC Eindhoven open zijn om na te praten.

Haarlem: COC Kennemerland. Vanaf 18.45 uur een herdenkingsdienst in de Grote Kerk, daarna een stille tocht en kranslegging op de Dreef in Haarlem.

Leiden: om 19.00 uur herdenkingsdienst in de Marekerk, om 19.45 uur begint de Stille Tocht naar Molen de Valk, om 20.00 uur twee minuten stilte en kranslegging, ook door COC Leiden en GayCafé De Roze Beurs.

Lelystad: COC Flevoland legt een krans bij het Oorlogsmonument in het Stadspark.

Nijmegen: om 27.00 uur wordt op het Stevenskerkhof een plaquette onthuld waarop de namen staan van allen die tijdens de oorlog in het verzet zijn gevallen. Om 20.00 uur is de dodenherdenking op het Trajanusplein, waar ook namens roze Nijmegen een krans wordt gelegd.  Na afloop geeft het koor Cantrus Obliquus haar jaarlijkse concert in Villa Lila van COC Nijmegen (In de Betouwstraat 9; zaal open om 20.15 uur, aanvang concert om 20.45 uur).

Oss:  herdenkingsdienst en kranslegging bij het oorlogsmonument (COC Brabant Noordoost).

COC Rotterdam neemt deel aan de kranslegging op dodenherdenking op het Stadhuisplein, na de herdenkingsdiens tvanaf 18.30 uur in de Laurenskerk.

Tilburg: Embrace Pink neemt deel aan twee minuten stilte en legt een krans bij het Stedelijk herdenkingsmonument en bij het Homomonument in Amsterdam.

Utrecht: COC Midden-Nederland: verzamelen vanaf 18.00 uur bij café ’t Heen en Weer, Donkere Gaard 13; stille tocht vertrekt om 19.15 uur naar het Pieterskerkhof en eindigt op het Domplein, om 20.00 twee minuten stilte wordt gehouden.

COC Zwolle neemt deel aan de gemeentelijke herdenking en legt een krans bij het oorlogsmonument in het TerPelckwijkpark, na een herdenkingsdienst in de Oosterkerk en een stille tocht van de Spinhuisbredehoek.

Lees ook:Roze aandeel Nationale herdenking 2011
Lees ook:Roze deelname aan Dodenherdenking 2013
Lees ook:Dodenherdenking LHBT’s 2015
Lees ook:Dodenherdenking LHBT’s 2014
Lees ook:Roze aandeel bij Dodenherdenkingen 2016

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Dodenherdenking 4 mei 2010

  1. Ad Schuring

    dwh Delft legt elk jaar een krans en doet mee met de gemeentelijke herdenking
    vertrek vanaf Markt 19u30 tocht via Nieuwe Langendijk en Oostplantsoen naar monument op Nieuwe Plantage daar muziek, korte toesptaak, 2 minuten stilte om 20u, dan Wilhelmus en kranslegging

    wellicht te laat voor dit jaar, maar kan in lijst voor 2011 en verder . . .

      /   Reply  / 
  2. erikfeenstra

    Dat zal ik doen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>