Italië ver van homohuwelijk verwijderd

Het Constitutionele Hof in Italië, het hoogste gerechtshof van het land, heeft het huwelijk niet opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht. Daarom hadden drie Italianen homoparen gevraagd: ze hadden een zaak aangespannen tegen het verbod door plaatselijke autoriteiten. Ook de rechtbanken van Venetië en Trente hadden dit Hof geconsulteerd of een verbod op het homohuwelijk niet indruist tegen de mensenrechten of tegen Europese en internationale verplichtingen. Het Hof vond van niet en noemde de klacht van de homokoppels ‘ongegrond’.

 

Italië is één van de zes landen die de Europese Unie stichtten, maar de enige van die grondleggers waar homo’s nog altijd geen partnerschapregistratie kunnen aangaan. De Italiaanse president Prodi verzocht in 2007 het homohuwelijk in te voeren, maar premier Berlusconi en consorten en vooral de oppermachtige katholieke kerk houden iedere vorm van wettelijke erkenning tegen. Hoe anders verliep het in een ander mediterraan, eveneens katholiek land: Spanje, waar homo’s en lesbo’s officieel kunnen trouwen. Inmiddels kan dat ook in buurland Portugal. De Italiaanse homokoppels kunnen nog proberen hun recht te halen bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens.

Lees ook:Antihomo referendum Slowakije flopt door lage opkomst
Lees ook:Homohuwelijk ongeldig in Italië
Lees ook:Homo’s: hou je in en gedraag je
Lees ook:Ieren zeggen duidelijk ‘ja’ tegen homohuwelijk
Lees ook:Grote meerderheid Slovenen stemt tegen ‘homohuwelijk’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Italië ver van homohuwelijk verwijderd

  1. Leontine

    Ja in Italië gaat het (trouwen) iets anders dan in Nederland. Ik woon er zelf en maak rechtstreeks mee. Als je als Nederlander gaat trouwen dan is het goed om iemand te hebben die de regels kent en je begeleiden kan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>