Redden Anne Frankboom: zinloze lariekoek

IMG_20160505_154952Geen homo-onderwerp, en tóch ook weer wél: één van de punten van het Homomonument wijst erheen (voor een beschrijving zie verderop in dit artikel). De beroemde kastanjeboom in de tuin achter het Anne Frankhuis is zo goed als dood, maar sentimentalisten willen de boom koste-wat-het-kost zien te redden. Anne schreef erover in haar dagboek: Dat maakt het gevaarte voor menigeen heilig. Kósten: dát doet de operatie nogal wat! In de Rode Hoed moet een benefietgala komen om geld bijeen te krijgen voor de redding van de boom. Mij lijkt het zinloze lariekoek. Die boom is bijna dood, óp. Die boom proberen te redden is als rekken van het leven van een doodzieke patiënt met apparaten en kunstgrepen. Is het niet beter (veiliger!) om die boom neer te halen en er een nieuwe te planten? En de kastanjes van de oude boom verzamelen, opkweken tot nieuwe kastanjeboompjes en daarmee ergens in de stad een heus Anne Frank Bos (bosje) creëren?

Kritiek hebben op het redden van de doodzieke boom is voor menigeen vloeken in de kerk. Waarom wordt deze ten dode opgeschreven boom niet uit zijn lijden verlost, terwijl er de laatste tijd in de hele stad rücksichtslos een ongelofelijke partij bomen is omgekapt? Statige bomenrijen in de Indische Buurt en de Van Baerlestraat, vanwege ‘herstructurering van de openbare weg’. Bij de Zuidas zijn complete stukjes bos omvergehaald: immense bomen die er al stonden toen ik er begin jaren zeventig voor het eerst onderdoor fietste. Wég: geen sprietje bleef overeind en geen haan die ernaar kraaide.

Het Homomonument uit 1987 heeft de vorm van een driehoek, met op elke punt een kleinere driehoek. De punten wijzen naar het verleden (richting Anne Frankhuis), het heden (de punt in het water (symbool voor leven) richting Dam) en een verhoogd podium (de toekomst) richting COC hoofdkantoor. De punt richting Anne Frankhuis draagt de tekst ‘Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen’ uit een gedicht van Jacob Israël de Haan.

Lees ook:Jacob Israël de Haan lezing Amsterdam
Lees ook:Kooistra wilde aansprakelijkheid ontlopen
Lees ook:Het eind dat niemand keren kan – Joseph Israël de Haan
Lees ook:Hoe homoseksueel is Jacob Israël de Haan?
Lees ook:Toppers gaan met ‘Shine’ naar Moskou

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Redden Anne Frankboom: zinloze lariekoek

  1. Pingback: Hoe homoseksueel is Jacob Israël de Haan? | Gay

  2. Pingback: Jacob Israël de Haan Lezing 2012 | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>