Den Haag: geen parade op Roze Zaterdag 2009

IMG_20160522_141747In veel grote buitenlandse steden is het hét evenement van de Pride feesten, maar in Nederland blijft de Gay Parade steken bij de steeds meer tegenvallende Canal Parade in Amsterdam en iets dat op een optocht moet lijken op Roze Zaterdag. Tiel trok 40.000 bezoekers, winkels hadden hun etalage roze gekleurd en de sfeer was overal gemoedelijk. Maar de Parade viel tegen: omstanders spraken van ‘grote gaten in de optocht, slechts een handjevol wagens en een matige kwaliteit’. De Haagse organisatie wil volgens jaar helemaal geen Parade.

 

Misschien geen gek idee. De Parade valt eigenlijk iedere Roze Zaterdag een beetje tegen. Ik was zelf bij de Parades in Deventer (2000) en Rotterdam (2001) en herinner me dat ze niks voorstelden. Misschien zijn ze té lokaal. Misschien zijn we té Hollands en vinden uitbundige praalwagens te duur en overdreven. Hoewel: met bloemencorso’s, Carnaval in het Zuiden en Caribisch Carnaval in Rotterdam kunnen wij het wél. In Den Haag vindt men de Parade overbodig ‘omdat de homo-emancipatie al een flink eind op weg is.’ Dát is de vraag, met alle pesterijen en potenrammerij van de laatste tijd. Maar een alternatief zoeken voor een Parade, die bij voorbaat gedoemd is tegen te vallen, lijkt me geen gek idee.

Lees ook:Commotie over ‘homohuwelijk’ op Rose Parade Californië
Lees ook:Poll: wat doen we met de Canal Pride?
Lees ook:Rio: de moeder van het carnaval
Lees ook:Rosa Karneval in Keulen
Lees ook:Rotterdam Pride start op vrijdag 23 september met de Pride Walk

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Den Haag: geen parade op Roze Zaterdag 2009

  1. Marga

    Geen Parade meer de laatste jaren?
    Wij als paradeteam van Zwolle 2006 hadden vooraf een afspraak gemaakt. Minimaal 15 wagens en/of groepen, dus de parade ” Nieuw leven inblazen” of anders doen we geen parade in Zwolle. Hiervoor hebben we veel gemailed, gebeld en actief geworven. Persoonlijk ben ik nog steeds “trots” op wat wij in Zwolle aan Roze Zaterdag hebben neergezet.
    Het komt niet aanwaaien, ook niet in Den Haag en dat was in Tiel ook niet het geval.
    Den Haag, doe er moeite voor, de Parade hoort er nog steeds bij!!

      /   Reply  / 
  2. Gelezen

    Veteranendag voortaan op laatste zaterdag in juni ? / Roze Zaterdag is ook laatste zaterdag van juni en 27 juni 2009 in Den Haag

    ( gepubliceerd op 01 juli 2008 02:46 | bijgewerkt op 02:46 | Binnenland | Vk )

    DEN HAAG – De Nederlandse Veteranendag moet voortaan op een zaterdag plaatsvinden, opdat zoveel mogelijk mensen het jaarlijkse eerbetoon aan (ex)militairen kunnen bijwonen. Die wens hebben staatssecretaris De Vries van Defensie en de Tweede Kamer maandag neergelegd bij het Comité Nederlandse Veteranendag, dat het evenement organiseert.

    De officiële datum, 29 juni, is gekoppeld aan de verjaardag van wijlen Prins Bernhard. Op een doordeweekse dag kunnen scholieren (potentiële militairen) en actief dienende militairen (van wie velen veteraan zijn) zich echter moeilijk vrijmaken om naar de manifestatie te gaan.

    Afgelopen zaterdag trokken het defilé in de Haagse binnenstad en een bijeenkomst op het Malieveld zo’n 55.000 bezoekers, aldus het ministerie van Defensie. Het evenement was met een dag vervroegd, omdat de 29ste juni een zondag was. Vorig jaar, toen Veteranendag op een vrijdag viel, waren er ongeveer 35.000 bezoekers. Het slechte weer speelde de organisatoren toen ook parten.

    Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1038559.ece/Veteranendag_voortaan_op_zaterdag

    Zie ook:
    http://www.nujij.nl/veteranendag-op-laatste-zaterdag-juni-roze.2932007.lynkx

      /   Reply  / 
  3. erik feenstra

    Op eropuit.blog.nl staat een artikel over Veteranendag in Den Haag (26 juni).

      /   Reply  / 
  4. Barbara

    DEN HAAG – ROZE ZATERDAG 2009 – PARADE IN NIEUW JASJE

    Een parade valt in de regeringsstad nauwelijks nog op, als residentie ziet Den Haag dagelijks spandoeken en demonstraties. Daarom is er deze Roze Zaterdag in Den Haag een hip alternatief voor de jaarlijkse parade: de Pink PeTiTie! Vooraanstaande politici laten zich door de stad rijden in de glimmende bolides van de Gay Classic Car Club en bieden een petitie aan bij de ambassades van landen waar de regering of het volk homoseksuelen onderdrukt en discrimineert. Het gaat om de landen Pakistan, Polen, Letland, Rusland, Irak, Iran en ook het Pauselijk nuntius. In de petitie is onder andere te lezen dat iedereen, en dus ook lesbiennes, transgenders, homo- en biseksuelen, recht hebben op de vrijheid van leven zoals zij wordt omschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

    Na 30 jaar Roze Zaterdag Parades…. nu in een nieuw jasje!!

    Barbara, programmeur Roze Zaterdag

      /   Reply  / 
  5. Sara

    Wanneer een parade nauwelijks opvalt… dan was d’r geen parade. In de stad dient deze kleurrijk aanwezig te zijn en tijdens de parade dient d’r ook een zichtbaar symbool de parade duidelijk te maken. En voor zover ik weet worden holebi’s nog steeds onderdrukt… commercieel, kennis, ontmoetingskansen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>