Nieuwe organisator Amsterdam Gay Pride viert lancering

Onlangs koos de gemeente Amsterdam voor de nieuwe Stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) als organisator van de Amsterdam Gay Pride 2014 tot en met 2016, inclusief EuroPride 2016 in Amsterdam. Maandagavond 6 januari ontvouwt het AGP-team tijdens haar lanceringsfeest in Eetcafé 100% Zuidoost haar plannen voor de komende drie jaar delen en maakt het thema van de komende pride bekend. Stichting AGP is enkele maanden geleden opgericht door de voormalige werkorganisatie van Stichting ProGay ‘om haar ambities voor de stad en het evenement richting EuroPride 2016 optimaal te kunnen verwezenlijken’, aldus AGP. ‘Met de keuze van de gemeente kan de in 2011 ingeslagen weg van professionalisering, verbreding en verdieping worden voortgezet en uitgebouwd.’
   De gemeente koos voor AGP vanwege de ‘realistische, transparante en volledige begroting’, het ‘brede draagvlak dat de stichting heeft onder belangenorganisaties en ondernemers waarmee zij samenwerkt’. De andere organisaties die een aanvraag hadden ingediend, waren Stichting GBA en Stichting ProGay. Het vernieuwde pride-team belooft ‘met frisse energie nog meer dan voorheen het evenement kracht bij te zetten door internationale solidariteit centraal te stellen’. Het risico van gevangenisstraf en soms zelfs de doodstraf is in zo’n 80 landen nog orde aan de dag. Volgens AGP zijn pride-evenementen pas overbodig wanneer lesbiennes, biseksuelen, homoseksuelen en transgenders (LHBT’s) waar ook ter wereld veilig uit de kast kunnen komen.
   Om op Europees niveau de samenwerking tussen de verschillende prides helpen te versterken slaat AGP internationaal haar vleugels uit. Zo is AGP-voorzitter Irene Hemelaar, die onlangs voor haar werk is genomineerd voor ‘Amsterdammer van het Jaar 2013′, toegetreden tot het bestuur van de European Pride Organizers Association (EPOA). Deze vereniging kent jaarlijks de titel EuroPride aan een Europese stad toe. Daarnaast werkt AGP ernaartoe om tijdens EuroPride 2016 een mensenrechten-concert op het Museumplein te organiseren volgens de Live Aid-traditie met live-doorschakelingen naar zoveel mogelijk grote Europese steden waar tegelijk concerten plaatsvinden. Tot slot ‘initieert AGP ook een Europese lobby in Brussel om aan de EuroPride-titel een status te koppelen die vergelijkbaar is met die van culturele hoofdstad’.
   Vanavond maakt de stichting het thema van de Amsterdam Gay Pride 2014 bekend. Dit thema dient als basis voor de uitvoering van de 80 deelnemende boten aan de Canal Parade, maar ook als leidraad voor de LHBT-community om activiteiten te organiseren. Wethouder Eric van der Burg zal zijn opwachting maken, ‘temidden van een bonte parade van optredens door onder andere Barbara Straathof, CB Milton, Dolly Bellefleur en Raffaela Paton’, belooft de aankondiging. De Amsterdam Gay Pride 2014 vindt plaats van zaterdag 26 juli tot en met zondag 3 augustus met de Botenparade op zaterdag 2 augustus. Aanmelden voor deelname aan de Canal Parade kan vanaf begin februari via www.amsterdamgaypride.org.

 

Lees ook:Europride 2016 naar Amsterdam
Lees ook:Let’s join hands together: OLVG vaart mee tijdens Canal Parade
Lees ook:ProGay krijgt vergunning Gay Pride 2010
Lees ook:Europride 2014 in Oslo
Lees ook:EuroPride 09 in Zürich

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>