Rusland wil films verbieden die ‘nationale cultuur aantasten’

Rusland wil strengere regels invoeren voor filmvertoningen, regels die LGBT-cinema in het land de nek om kan draaien. Films die volgens de autoriteiten ‘de nationale cultuur ondermijnen‘, de nationale eenheid bedreigen en de fundamenten van de rechtstaat aantasten, krijgen dan geen vergunning om te kunnen worden vertoond.

Zie ook: Pussy Riot op IFFR

De nieuwe regels zouden al deze maand ingaan. Wie bepaalt of een film door de beugel kan, vragen critici zich af: het ministerie, het publiek de rechter? En op grond waarvan? Hoe bepaal je of de cultuur ‘is besmeurd’? ‘Nationale eenheid: dat is een compleet nieuwe term’, zegt Daniil Dondurei van filmmagazine Iskusstvo Kino. ‘Alles wat we in het verleden hadden, was [de term] anti-Sovjetpropaganda.’ In 2013 kreeg een Russische roze filmfestival een forse boete omdat het geld uit het buitenland zou hebben ontvangen, iets dat de organisatie met klem ontkende.

Lees ook:Nieuw cultuurfonds ondersteunt kunstprojecten Amsterdam Gay Pride
Lees ook:Nederland Schreeuwt om cultuur
Lees ook:Witte Huis schrapt LGBT-rechten van de officiële website
Lees ook:Twintig jaar cel geëist voor verdachte homomoorden Kralingse Bos
Lees ook:Nachtburgemeester Amsterdam: ‘zet aanpak homogeweld op de agenda’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>