Activisten uit homovijandige gebieden te gast bij Amsterdam Gay Pride

Radio Netherlands Worldwide RNW ontvangt internationale activisten uit homovijandige gebieden tijdens de Amsterdam Gay Pride. Met gefingeerde naam en onherkenbaar in beeld. Zo vertelt een LHBTI-activiste haar verhaal tijdens Amsterdam Gay Pride. Praten over homoseksualiteit is gevaarlijk in veel landen. Toch namen acht jonge activisten uit onder meer Oeganda, Egypte en China de uitnodiging van Nederlandse mediaorganisatie RNW aan om naar Amsterdam af te reizen. Van 26 juli tot 3 augustus delen zij hun ervaringen met elkaar, de lokale LHBTI-gemeenschap, media, ngo’s en politici. Op zaterdag 2 augustus neemt de groep met een eigen boot deel aan de Canal Parade (bron: persbericht).

Een van de andere activisten, Ramy (22), kwam vorig jaar als eerste Egyptenaar uit de kast op Twitter. Gevolg: een golf van ernstige bedreigingen via social media aan zijn adres. Daarnaast meed zijn familie hem en werd hij beroofd en in elkaar geslagen door mensen uit zijn eigen gemeenschap. Robert Zaal, directeur van RNW: ‘Openlijk communiceren over je geaardheid kan zeer risicovol zijn. Hier in Nederland is de Gay Pride voor de activisten een veilige plek om hun verhaal te delen en kennis op te doen. In een enkel geval zijn maatregelen nodig. Zoals bij de eerder genoemde activiste. Haar naam is gefingeerd en ze zal niet herkenbaar in beeld komen. Alleen zo kan ze veilig naar Marokko terugkeren.’

Tussen 26 juli en 3 augustus ondernemen de activisten verschillende activiteiten. Voor journalisten, ngo’s en politici is het event ‘Break the Taboo on Love’ op donderdag 31 juli georganiseerd. Verder gaan in die week in gesprek met wethouder Andrée van Es van Amsterdam en nemen deel aan een COC-bijeenkomst. Het publiek heeft woensdag 30 juli de gelegenheid om met de activisten in contact te komen tijdens de ‘Club Music Party’ in Bar Prik Amsterdam, georganiseerd door RNW. Hoogtepunt is de deelname aan de Canal Pride op zaterdag 2 augustus op de boot van de Nederlandse mediaorganisatie, omdat dit in eigen land voor velen van hen onvoorstelbaar is.

De komst van de activisten is het resultaat van het werk dat RNW de afgelopen anderhalf jaar heeft verricht. “’n landen waar vrijheid van meningsuiting beperkt is, werken we met lokale partners aan veilige sites zoals Love Matters.co.ke in Kenya waar jongeren met elkaar over onder andere seksualiteit kunnen praten’, vertelt Zaal. ‘Door de activisten naar Amsterdam te halen, kunnen ze van gedachten wisselen over LHBTI-rechten en ervaringen delen met hun contacten in China, Latijns-Amerika, Afrika en de Arabische wereld.’ Het is voor het eerst dat een boot van RNW meedoet aan de Gay Pride.

Lees ook:RNW lanceert supportplatform tijdens Gay Pride
Lees ook:Grey Pride – Gay Pride voor roze ouderen
Lees ook:Thema jubileumeditie Amsterdam Gay Pride: ‘Share’
Lees ook:Mensenrechten centraal tijdens Amsterdam Gay Pride
Lees ook:Mogelijk Joodse boot op Canal Parade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>