Zesde Jacob Israël de Haan-lezing

Donderdag 23 oktober vindt de zesde  Jacob Israël de Haan-lezing plaats. Deze zal om 17.00 uur bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam worden uitgesproken door Jan Fontijn, onder de titel Capita selecta uit de biografie van Jacob Israël de Haan. Drie jaar geleden hield Jan Fontijn de lezing ‘Tederheid en storm: de persoonlijkheid van Jacob Israel de Haan’, die werd gepubliceerd. Deze lezing werd met zoveel enthousiasme ontvangen, dat Jan Fontijn gevraagd werd of hij de biografie van De Haan wilde schrijven. Van zijn hand verschijnt in de loop van 2015 inderdaad een biografie. In zijn lezing zal hij de problemen waarmee een biograaf te maken krijgt aan de orde stellen. Elke biografie vereist een eigen aanpak. Fontijn wil zich verantwoorden over de methode die hij voor De Haan gekozen heeft. Om deze te demonstreren zal hij enige thema’s uit zijn werk en leven in samenhang met elkaar toelichten (bron: persbericht).

Jan Fontijn was wetenschappelijk medewerker Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn specialisatie ligt in het tijdperk van rond 1900. Hij publiceerde een veelgeprezen tweedelige biografie van Frederik van Eeden, en daarnaast studies over onder anderen Carry van Bruggen, Louis Couperus, Herman Heijermans, W.F. Hermans. Ook publiceerde hij twee studies over de biografie als genre. Zijn essayistische studie over de levensopvattingen van kunstenaars rond 1900, Leven in extase, werd een klassieker. De jaarlijkse lezing is een initiatief van de Stichting Jacob Israël de Haan, in samenwerking met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het doel van de Stichting is om werk en leven van Jacob Israël de Haan in bredere kring bekend te maken door heruitgaven van zijn boeken en door studies en lezingen. De Stichting is in 2008 opgericht en heeft sindsdien een oprichtingssymposium en vijf lezingen georganiseerd, door Evelien Gans in 2009, door Ludy Giebels in 2010, door Jan Fontijn in 2011, door Mary Kemperink in 2012 en door Ron Blom in 2013.

 

Zesde Jacob Israël de Haan Lezing

Donderdag 23 oktober, 17.00–19.00 uur

Museumcafé Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 (Rokin), Amsterdam

Aanmelding: mail naar [email protected]

 

Lees ook:Derde Jacob Israël de Haan lezing
Lees ook:Achtste Jacob Israël de Haan-lezing: woensdag 19 oktober
Lees ook:Jacob Israël de Haan Lezing 2012
Lees ook:Vijfde Jacob Israël de Haan Lezing: homoseksualiteit en jodendom
Lees ook:Jacob Israël de Haan lezing Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>