Vijfde Jacob Israël de Haan Lezing: homoseksualiteit en jodendom

Donderdag 31 oktober 2013 vindt de vijfde Jacob Israël de Haan Lezing plaats in het Museumcafé  (Oude Turfmarkt 129, Amsterdam, van 17.00 tot 19.00 uur). Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Historicus Ron Blom zal spreken over Jacob Israël de Haan en de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP). Binnen de SDAP brak in 1904 rumoer uit naar aanleiding van het verschijnen van De Haans Pijpelijntjes, de eerste Nederlandse homo-roman. De Haan raakte op de kweekschool onder de invloed van de Nieuwe Gids’ers, brak met zijn ouderlijk religieus joods milieu, zocht aanraking met de vrijdenkers en sloot zich aan bij de SDAP.

Hoe dachten de socialisten om te gaan met eenheid en verscheidenheid binnen de heterogene arbeidersklasse? Welk effect had het kortstondig verblijf in de SDAP op De Haan, die weldra zou terugkeren tot zijn joodse wortels? Hoe veranderden binnen de Nederlandse socialistische beweging de opvattingen over homoseksualiteit en welke rol speelde De Haan daarbij? Dr. R.L. (Ron) Blom is verwerver bij het Stadsarchief Amsterdam en publiceerde in 2004 zijn proefschrift Niet voor God en niet voor het Vaderland. Linkse soldaten, matrozen en hun organisaties tijdens de mobilisatie van ’14–’18. Onlangs verscheen Frank van der Goes, 1859–1939. Journalist, literator en pionier van het socialisme. Blom publiceerde verder in het Tijdschrift voor Biografie , De Vrijdenker en Mededelingen van het Frederik van Eeden-Genootschap. De jaarlijkse Jacob Israël de Haan Lezing is een initiatief van de Stichting Jacob Israël de Haan in samenwerking met de Bijzondere Collecties van de UvA. Het doel van de Stichting is om werk en leven van De Haan in bredere kring bekend te maken door studies, lezingen en heruitgaven van zijn boeken. Aanmelding wordt op prijs gesteld: [email protected] of 020 525 7300.

Lees ook:Zesde Jacob Israël de Haan-lezing
Lees ook:Derde Jacob Israël de Haan lezing
Lees ook:Jacob Israël de Haan Lezing 2012
Lees ook:Achtste Jacob Israël de Haan-lezing: woensdag 19 oktober
Lees ook:Feuilletons Jacob Israël de Haan digitaal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>