Amsterdam Canal Parade 2009

IMG_20160511_190451Zaterdag 1 augustus 2009 vertrekt de Amsterdam Canal Parade voor de 14e keer om 14.00 uur vanaf het Westerdok voor de tocht over Prinsengracht en Amstel: het hoogtepunt van de Gay Pride week in de hoofdstad. Het aantal aanmeldingen voor de Canal Parade zit met 80 boten al weken lang aan de limiet. Vorig jaar kwamen er zo’n half miljoen mensen op af, waarmee het evenement na Koninginnedag en de Uitmarkt de derde jaarlijkse publiekstrekker van de hoofdstad is. Thema dit jaar is Extraordinary, maar buitenissig of niet: hoofdzaak is natuurlijk zichtbaar te zijn en vooral zichtbaar te mógen zijn. Vorige week werd een bestuurslid van ProGay met zijn vriendje op straat aangevallen omdat ze elkaar zoenden. Voorzitter Frank van Dalen: ‘We moeten blijven vechten voor de emancipatie van homoseksuelen.’

 

Wat dat betreft, zit het zaterdag wel snor, al blijft het nog even gissen wie er meevaren. Wie varen zeker mee? De gemeente Amersfoort als organisator van Roze Zaterdag 2010. De gemeente Almere, op initiatief van (speeltje van?) burgemeester Jorritsma. De eerste boot vertrekt zaterdagochtend om 10.00 uur vanaf het Nieuwe Meer en vaart naar de boten in het Westerdok. Stadsdeelvoorzitter Marcouch moest en zou de Canal Parade in zijn stadsdeel Slotervaart laten beginnen. Burgemeester Cohen vaart mee, net als COC Amsterdam voorzitter Dennis Boutkan, Frank van Dalen, rapper Kami-Kazi en cabaretier Rachid Larouz. Cohen trouwt vijf Nederlands/Amerikaanse koppels op de Trouwboot: of dat de Slotervaartboot is, is niet duidelijk.

 

Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet vaart mee met de multicultiboot Extraordinary Pirats of the Carribean, met als thema sexual healings, als protest op de healings in  stadsdeel Zuidoost. CDA Kamerlid Carlien Jonkers zit in het ‘heilige bootje‘ van roze gelovigen en minister Plasterk in de OCW-boot. Beide boten zijn er voor de tweede keer bij, net als de lege boot van Hivos (om de situatie van onderdrukte homo’s in ontwikkelingslanden aan te stippen) en de politieboot. Voor het eerst varen homomilitairen in uniform mee: met de politie en op de Companyboot van roze werknemers van FNV Bondgenoten en firma’s als IBM, Shell en Philips. Zeker zijn ook de boot van Amsterdamse middelbare scholieren, de Sporterboot, de Lesboot, de Uitvaartboot en boten van Dolle Dinsdag Oss (18 augustus), café Den Enghel in Almere en Wilson in Haarlem (thema ‘Boer zoekt man’).

 

Verder is het afwachten. De Amsterdamse horeca was de laatste jaren maar magertjes vertegenwoordigd. De leerbars van de Warmoestraat waren zo goed als onzichtbaar. De complete Reguliersdwarsstraat voer vorig jaar met één bak vol ballonnen en swingend volk. Hopelijk prikkelt de zojuist geopende, prachtig gerenoveerde April de fantasie weer wat meer. Vivelavie, Lellebel en COC Amsterdam bewezen in het verleden dat ze dat met weinig middelen konden en wonnen er prijzen mee. De Thermos Sauna is er altijd bij, net als COC Nederland, Expreszo, COC verenigingen, Aids Fonds en gezondheidsinstellingen. We zullen zien, zaterdag.

Lees ook:Canal Parade met zwerfjongerenboot en vluchtelingenboot
Lees ook:Amsterdam Gay Pride 2010
Lees ook:Gay Pride Amsterdam is nog altijd broodnodig
Lees ook:Boten Amsterdam Canal Parade 2016 bekendgemaakt
Lees ook:Mogelijk Joodse boot op Canal Parade

1 Reacties // Reageer

One thought on “Amsterdam Canal Parade 2009

  1. Peter

    Vanuit de Reguliersdwarsstraat voer vorig jaar ook een boot mee van heterodisco Jantjes Verjaardag – zo zijn ook hetero’s regelmatig vertegenwoordigd bij de botenparade.
    Ergens anders schreef iemand zelfs dat er dit jaar meer hetero’s dan homo’s met boten lijken te komen :D

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Oss kleurt roze op Dolle Dinsdag | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>