Vijfde lesbisch debat gaat over veiligheid

Op Roze Zaterdag 20 juni 2009 zet Stichting FemFusion tijdens het vijfde lesbische debat de spotlights op veiligheid en veiligheidsbeleving van lesbo’s. Geweld tegen lesbische vrouwen is onzichtbaar; volgens onderzoeken hebben lesbo’s met een ander soort agressie te maken dan homomannen. Bij mannen gaat het vaak om fysiek geweld, bij vrouwen is de agressie genuanceerder: verbaal geweld komt veel voor. Vragen als ‘mag ik meedoen?’ of ‘zin in een trio?’ en opmerkingen als ‘je hebt nooit een echte man gehad’, geven een onveilig gevoel, maar nodigen niet direct uit om er aangifte van te doen. Terwijl dergelijke uitspraken wel degelijk onder de noemer hatecrimes vallen.

 

Bij hatecrime is altijd sprake van een vooroordeel en/of haat. Voor iedere vorm van discriminatie op grond van seksualiteit is de politie de aangewezen persoon om aangifte te doen. Niet alleen fysiek geweld, maar ook intimidatie, (seksueel getinte) opmerkingen, beschadiging van eigendom, pesterijen en handtastelijkheden zijn vormen van geweld én verboden. Zolang lesbo’s geen aangifte doen, kan de politie niet helpen. Tijdens het debat in Den Haag wordt onder andere besproken hoe politie of andere instanties kunnen helpen als er sprake is van discriminatie, intimidatie of geweld. Het debat vindt plaats van 12.00 tot 13.00 uur in het FemPlaza op het Plein. De presentatie is in handen van Karin Giphart. Aanmelding is gratis. De hele verdere Roze Zaterdag is het mogelijk om in het FemPlaza hatecrimes en ervaringen daarmee te melden. De vorige vier lesbische debatten gingen over: onderzoek, emancipatie, zichtbaarheid en ontseksen: filmpjes klik hier (bron: persbericht).

Lees ook:Politieproject ‘hatecrimes’ van start
Lees ook:Amsterdamse homo doet vaker aangifte
Lees ook:Politie-invallen om homofoob geweld te bestrijden
Lees ook:Debat over discriminatie en verharding
Lees ook:‘Transfoob geweld lijkt toe te nemen’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>