Leven lesbo’s te weinig onderzocht

Het leven van lesbische en biseksuele vrouwen is te weinig onderzocht. Dat was een van de conclusies van het eerste Lesbische Debat, dat Femfusion op zaterdag 21 februari 2009 in Utrecht organiseerde. Het was de aftrap van een serie debatten in het kader van het Jaar van de Lesbische Emancipatie in Nederland, met als thema ‘Onderzoek’. Wetenschappelijk onderzoek naar lesbische en biseksuele vrouwen kan beter. Op het gebied van gezondheid, levensstijl, identiteit, jongeren en ouderen zitten veel hiaten in de kennis. Informatie blijkt vaak verouderd,  onderzoeken zijn niet altijd wetenschappelijk verantwoord uitgevoerd en resultaten blijken nogal eens moeilijk terug te vinden te zijn (bron: persbericht).

 

Het ontbreekt vooral aan statistieken: iets waar overheid en media nou juist wat aan hebben. Daardoor is er moeilijk geld los te peuteren voor ‘diepteonderzoeken’. Het is een vicieuze cirkel: omdat lesbo’s minder zichtbaar zijn (publiekelijk en in onderzoeken), worden specifieke punten waarop onderzoek nodig is niet onderkend. Daardoor is er minder onderzoek en is de problematiek van lesbo’s weer minder zichtbaar. Femfusion gaat met het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) bekijken of seksuele oriëntatie in samenhang met geslacht in grootschalige bevolkingsonderzoeken van het CBS kan worden meegenomen. De overheid moet een onderzoeksbegeleidingsgroep samenstellen, die opzet en uitvoering van onderzoeken kan ondersteunen.

 

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) moet een website creëren waarop relevante onderzoeken staan, de belangrijkste gegevens hieruit en jaartal van publicatie. Zo zijn hiaten en verouderde data snel op te sporen. Tijdens het debat werd ook duidelijk dat lesbische emancipatie in het algemeen achterblijft. FemFusion gaat na de serie debatten een netwerk van ‘ambassadrices’ opzetten, die als woordvoerder kunnen optreden als er een ‘lesbisch gezicht’ naar buiten moet treden. Op zaterdag 21 maart vindt het tweede Lesbisch Debat plaats, met als thema ‘Emancipatie‘ in MediaPlaza (Jaarbeurs) in Utrecht om 14.00 uur. Aanmelden is vereist en kan vanaf twee weken van tevoren via de website www.lesbischdebat.nl.

Lees ook:Smoel gezocht voor lesbische beweging
Lees ook:Verkiezing Femme van het Jaar
Lees ook:Plasterk staat achter verkiezing lesbisch rolmodel
Lees ook:Ontseksen in vierde lesbisch debat
Lees ook:Tweede Lesbisch Debat over emancipatie

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Leven lesbo’s te weinig onderzocht

  1. Pingback: Verkiezing Femme van het Jaar | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>