Kwetsbare aidshulp gaat verloren door subsidiestop

IMG_20160524_151221Het samenwerkingsverband van elf aidsorganisaties, HIV/AIDS Consortium The Netherlands, heeft  opnieuw te horen gekregen dat het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking geen subsidie toekent aan hun internationale werk. Er was bezwaar aangetekend tegen een eerdere afwijzing, maar het ministerie blijft bij haar besluit. Unieke projecten voor groepen als homomannen, druggebruikers en prostituees kunnen niet meer worden uitgevoerd. Naast de gevolgen voor mensen om wie het gaat, is er  sprake van kapitaalvernietiging. Omdat het jaren kostte om netwerken, kennis en capaciteit op te bouwen in het buitenland en omdat activiteiten voor deze kwetsbare doelgroepen elders moeilijk te financieren zijn, is het zeer de vraag of dit ooit nog opnieuw van de grond komt (bron: persberichten Aids Fond en COC Nederland).

 

Er was al rekening met afwijzing gehouden. ‘Het ‘MFSI’-subsidiesysteem is overduidelijk bedoeld voor algemene ontwikkelingshulp, zegt  Aids Fonds-directeur Ton Coenen. ‘Het is veel moeilijker voor een specifiek thema als hiv en aids om binnen het stramien te passen. De minister vroeg aanvragers van subsidies op om samen te werken. Wij hadden de ambitie om elf goed functionerende organisaties bij elkaar te brengen in één consortium en gaven dus ruimschoots gehoor  aan de oproep van de minister. Toch is onze samenwerking niet beloond, terwijl aidsbestrijding wereldwijd toch al door dramatische bezuinigingen wordt getroffen. Internationale autoriteiten als UNAIDS, Global Fund en aartsbisschop Desmond Tutu drongen  bij de Nederlandse regering aan op voortzetting van financiering van het werk van het samenwerkingsverband (Aids Fonds, AFEW, COC Nederland, Dance4Life, Global Network of People living with HIV/AIDS, Health Connections International, International Civil Society Support, Mainline, Schorer, STOP AIDS NOW! en  World AIDS Campaign).

 

COC Nederland noemt de  afwijzing een ‘klap in het gezicht’ voor de kwetsbare homobeweging in Oost-Europa en de Kaukasus. ‘Dat dit juist komt tijdens onze Gay Pride, maakt het extra bitter,’ stelt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland. ‘Terwijl deze organisaties met onze steun voor het eerst in staat zijn eigen bescheiden prides te organiseren, valt door dit besluit de financiële bodem onder hen vandaan.’ Het COC wijst op de grote consequenties van het besluit voor mensenrechten en aidsbestrijding onder kwetsbare groepen (onder andere aidspatiënten, jongeren en druggebruikers) in de hele wereld. Het COC ondersteunt  13 homo-organisaties in 10 landen in Oost-Europa en voormalige Sovjetrepublieken, waar de positie van lesbo’s, homo’s, biseksuelen en transgenders marginaal is en de overheid vaak een repressief beleid voert. Vertegenwoordigers van de organisaties uit de Oekraïne en Moldavië varen  mee tijdens de Canal Parade.

 

Enkele voorbeelden van de Nederlandse bijdrage:

- Preventieprogramma’s voor homomannen die in homofobe landen leven: Er waren speciaal programma’s ontwikkeld om – hoe moeilijk ook – deze homomannen te bereiken en ze voor te lichten over de risico’s van hiv en het belang van testen.

- Spuitomruil programma’s en methadonverstrekking aan ongeveer 35.000 drugsgebruikers in Oost-Europa en (Centraal)-Azië:  Er is geen ander land als Nederland dat zich zo heeft inzet om via deze twee succesvolle methodes verspreiding van hiv onder drugsgebruikers te voorkomen.

- Programma’s die zich richten op voorlichting aan prostituees en het bevorderen van alternatieve carrièremogelijkheden in landen als Oeganda, Vietnam en Egypte.

- Een waaier aan activiteiten voor ruim 1 miljoen jongeren van 13 tot 19 jaar, gericht op preventie, opvang van kinderen en  mobiliseren van jongeren in de strijd tegen hiv en aids.

- Programma’s gericht op mensenrechten en het wegnemen van stigma rond hiv.

- Programma’s die de afgelopen 5 jaar zijn opgezet om resistentie van hiv in Afrika en Azië te monitoren.

Lees ook:Aidsorganisaties verbijsterd over stoppen aidsprogramma’s
Lees ook:Homofobie in Moskou voedt aidsepidemie
Lees ook:Nederland start grootste hiv/aidsprogramma ter wereld voor homo’s
Lees ook:Tanzania verbiedt hiv-preventie voor homo’s
Lees ook:Tienjarig jubileum COC-Limburg Amnesty-groep

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Kwetsbare aidshulp gaat verloren door subsidiestop

  1. Sjeert

    Het is goed dat op veel plaatsen subsidies verdwijnen. Wat overblijft is dan dat wat mensen er echt voor over hebben. Subsidies zijn in feite belastingverhoging via een sluiproute. Dat geldt ook voor allerlei culturele organisaties. Als de mensen het geld er niet voor over hebben zullen ze verdwijnen en dat is goed ook. Niet kunstmatig van alles in stand houden waar niemand op zit te wachten. Iedere organisatie die zichzelf kan bedruipen heeft bestaansrecht; de rest niet.

      /   Reply  / 
  2. RuudB

    Helemaal met de vorige schrijver eens.
    Liefdadigheid moet weer persoonlijk worden, zodat iedereen zelf kan kiezen hoeveel, en aan welke doelen ze willen geven.
    Het huidige systeem waarbij eerst via belasting geld van ons wordt “geroofd”, en vervolgens dit geld wordt verdeeld aan allerlei stichtingen met veel te dure bestuurders klopt van geen kant.

      /   Reply  / 
  3. Groningen

    Laat je trots zien
    geef extra!

      /   Reply  / 
  4. Bob

    @Sjeert op 7 augustus 2010 om 15:11, schreef; “Iedere organisatie die zichzelf kan bedruipen heeft bestaansrecht; de rest niet.”

    Oh ja, ik snap het; ABN-Amro, Fortis en andere banken. De vele overbodige Hilversumse omroepen, en ga zo maar door…

      /   Reply  / 
  5. Ferdinand

    subsidie is de moeder van de corruptie

      /   Reply  / 
  6. erik feenstra

    Ik denk dat er toch heus wel zoiets als nuttige subsidies bestaan. Huurtoeslag, zorgtoeslag, subsidie voor de zwaksten van de samenleving. Als je subsidies moet overlaten aan ‘wat de mensen er voor over hebben’, dreigen we af te glijden naar vroegere tijden van extreme rijkdom en schrijnende armoe. Willen we dát?

      /   Reply  / 
  7. EEN

    Graag vragen wij aandacht voor de campagne ‘Steengoed wat jij doet!’ van EEN. EEN is een initiatief van 55 maatschappelijke en ontwikkelingsorganisaties die zich inzetten voor het behalen van de Millenniundoelen. Zo is een van de millenniumdoelen; ‘gelijke kansen voor iedereen’ en het ‘bestrijden van aids, malaria en andere ziektes’.

    Zondag 17 oktober is het Wereldarmoededag. Op deze dag komen jaarlijks miljoenen mensen in ruim 100 landen op voor hun recht: een leven zonder armoede! Ook jij kunt dit jaar weer meedoen. Leg op EEN.nl een virtuele steen. Hiermee laat je zien wat jij al doet voor minder armoede en breng je familie, vrienden en bekenden op het idee om ook iets goeds te doen.

    Meedoen met de campagne is supersimpel: kies op EEN.nl hoe je wilt inloggen (bijvoorbeeld via Facebook of Twitter) en leg met een paar clicks jouw eigen steen. Deze steen laat zien hoe jij meebouwt aan een betere wereld. Dat kan fairtrade koffie drinken zijn of spaarlampen gebruiken, maar je kunt ook een eigen actie of project invullen. Wellicht brengt dit anderen ook op het idee om iets goeds te doen.

      /   Reply  / 
  8. sportingact

    Ik zal eens kijken op een dag dat het giet van de regen, steenkoud is of dat het vreselijk aan het stormen is. Anders dan dat kan dit mij niet bekoren. Wat mij vooral tegenhoud is het feit dat je moet inloggen via facebook of twitter. Waar is de ouderwetse postbus gebleven. Meedoen met campagnes via een simpele muisklik doe ik niet aan mee, afgezien van het feit dat ik persoonijk dit veels te ver vind gaan. Fairtrade koffie is niet te zuipen en voorlopig heb ik nog genoeg lampen dat ik spaarlampen even niet hoef. En die betere wereld moeten we gaan zoeken in wereldleiders en niet bij simpele zielen zoals ik en velen met mij die daar weer de rekening voor krijgen. Kijk maar eens naar de prijs van fairtrade koffie en spaarlampen. Je wordt waar je bijstaat gewoon bestolen, en dat allemaal voor een betere wereld? Ik dacht dat men niet zou jatten van elkaar in een betere wereld.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>