Homofobie in Moskou voedt aidsepidemie

IMG_20160524_151221Het homovijandige klimaat in Rusland, dat we afgelopen weekend in Moskou mochten meebeleven, is niet alleen een slechte zaak voor de Russische homo’s: het heeft ook medische consequenties. Homofobie staat hiv-preventie in de weg. De Russische overheid doet zelfs niet aan hiv-preventie onder homomannen. Naar schatting zijn 8 tot 11 % van hen met hiv geïnfecteerd. Dat zegt het Aids Fonds: ‘Zolang de overheid het antihomo klimaat in stand houdt en geen preventie programma’s voor homomannen financiert, moet de steun via internationale organisaties komen, zoals het Aids Fonds’, aldus het persbericht.

 

In een antihomo klimaat durven homo’s niet open te zijn over hun seksuele geaardheid. Voorlichters en zorgverleners kunnen hen daardoor moeilijk bereiken. Voor homomannen is de drempel om een hiv-test te doen hoog, omdat ze dan de vraag moeten beantwoorden hoe ze hiv hebben opgelopen. Zolang de Russische staat het bestaan van homomannen ontkent, komt er ook geen preventiebeleid voor deze groep. In 2008 heeft het Aids Fonds 600.000 euro gedoneerd voor een periode van drie jaar, waarvan in het eerste jaar 200.000 euro werd ingezet om organisaties te ondersteunen die zich richten op mannen die seks hebben met mannen in Oost Europa en Centraal Azië (bron: persbericht).

Lees ook:Maggie MacNeal opent Roze Maandag namens Aids Fonds
Lees ook:Aids Fonds vaart mee op Canal Parade met ‘piemelboot’
Lees ook:Aids Fonds trekt miljoen uit voor homomannen
Lees ook:Aids Fonds sluit zich aan bij manifestatie tegen Russisch galaconcert
Lees ook:Aids Conferentie focust meer op homo’s met hiv

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>