Aidsorganisaties verbijsterd over stoppen aidsprogramma’s

IMG_20160524_151221Juist nu het effect van ontwikkelingshulp ter discussie staat, bezuinigt het ministerie van Buitenlandse Zaken daar, waar wèl aantoonbaar resultaten zijn: de aidsbestrijding. Elf samenwerkende aidsorganisaties krijgen geen geld meer om hun werk te blijven doen: dat maakte het ministerie gisteren bekend. De organisaties zijn verbijsterd en roepen de politiek op om in te grijpen, zodat de meest kwetsbare groepen in de aidsepidemie niet het slachtoffer worden van deze bezuiniging (bron: persbericht).

 

Eerder dit jaar verscheen een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WWR), waarin aidsbestrijding genoemd wordt als 1 van de 4 thema’s waar de Nederlandse ontwikkelingshulp zich op zou moeten concentreren. Reden: het is bewezen dat terugdringen van hiv  economische groei van ontwikkelingslanden bevordert. Vooral kwetsbare groepen als homomannen, drugsgebruikers, sekswerkers, maar ook vrouwen en kinderen worden de dupe. Internationaal is Nederland één van de weinige landen die zich zo actief voor deze groepen inzet.

 

Aids treft mensen in de meest productieve fase van hun leven. Zorgen dat mensen geen hiv krijgen, draagt dus bij aan de economische groei van ontwikkelingslanden. Dit jaar zullen bijna 2 miljoen mensen sterven aan de gevolgen van aids, het merendeel in de armste landen en uit de meest kwetsbare groepen. Tot nu toe ontvingen was het ministerie uitgesproken positief over de bestedingen. Het ministerie wilde een effectieve samenwerking en het hiv/aidsconsortium voldeed aan die wens door met elf organisaties een gezamenlijk programma te ontwikkelen.

 

Het besluit van het ministerie heeft gevolgen voor de meest kwetsbare groepen. De aanvraag heeft betrekking op 23 verschillende landen waar bijna niemand anders zich inzet voor deze kwetsbare groepen. Zo is in veel arme landen homoseksualiteit strafbaar of iets waar je niet voor uit kunt komen. Intussen verspreidt hiv zich wel in groot tempo onder mannen die seks hebben met mannen. In sommige Afrikaanse landen hebben 4 op de 10 homo’s hiv. De samenwerkingspartners Schorer en COC hebben speciaal programma’s ontwikkeld om – hoe moeilijk ook – homomannen in arme landen te bereiken en ze voor te lichten. Dat dreigt nu stopgezet te worden. Ook zijn drugsgebruikers in Azië en Oost- Europa de dupe: spuitomruil programma’s gefinancierd door Nederland moeten worden gestopt. Het aantal hiv-infecties onder drugsgebruikers zal toenemen. Het Aids Fonds heeft wereldwijd het enige programma dat het ontstaan van resistentie tegen hiv-remmers in ontwikkelingslanden in kaart brengt. Ook dit programma moet nu abrupt stopgezet worden.

 

Het samenwerkingsverband van 11 aidsorganisaties bestaat uit het Aids Fonds, STOP AIDS NOW!, dance4life international, Schorer, COC, Mainline, Aids Foundation East-West, the Global Network of People living with HIV, Health Connections International, International Civil Society Support en World Aids Campaign.

Lees ook:Nederland start grootste hiv/aidsprogramma ter wereld voor homo’s
Lees ook:Tanzania verbiedt hiv-preventie voor homo’s
Lees ook:Kwetsbare aidshulp gaat verloren door subsidiestop
Lees ook:AmsterdamDiner eert Minister Ploumen
Lees ook:Aidsbestrijding blijft een prioriteit

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aidsorganisaties verbijsterd over stoppen aidsprogramma’s

  1. frans

    heel goed geen rooie cent meer geven aan het buiteland stoppen per ingang van nu heel ont wikkelshulp en maar geven en wij maar bezuinigen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>