Zoenende homo’s op straat blijven taboe

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Er blijft ophef over zoenende dames of heren. In de aanloop op de Kiss Inn zaterdag 17 mei op het Homomonument: een filmpje hoe het er in de USA voorstaat. Zoenende hetero’s werken aanstekelijk, maar zoenende dames of heren kunnen dat beter achter gesloten deuren doen. Hier is het al niet anders. De flinterdunne tolerantie in eigen land werd pijnlijk duidelijk in een onderzoek afgelopen herfst. Maar liefst de helft van de bevolking wil geen zoenende heren op straat zien. Van zoenende dames gruwt 30%, en slechts 16% stoort zich aan zoenende hetero’s. 

Dat een groot deel van de tegenstanders uit kerkelijke en allochtone hoek komt, was voorspelbaar. Homohaat en religie gaan nou eenmaal hardnekkig samen. Maar dat anno 2008 nog altijd zóveel mensen geen zoenende homo’s op straat willen zien, zegt iets over de flinterdunne tolerantie, die onmiddellijk vervliegt, zodra het tij even tegen zit.  Overigens was Madrid begin april het toneel van een kliek zoenende homo’s én hetero’s. Maar dat was een reclamestunt. Ook in soaps komen de laatste tijd nogal eens zoenende mannen of vrouwen voorbijflitsen. Haal de commercie of tv erbij: dan mag véél! 
 
Wat lijkt er weinig veranderd sinds de jaren zeventig. In 1974 stond ik als blaag van twintig een vriendje op het stationsplein in Utrecht te zoenen. Een uur later wist 700 man personeel in een machinefabriek dat, waar ik toen een uitzendbaantje had. Ze floten me na en sisten ‘homo’, maar ik liep onverstoorbaar door op mijn hoogst modieuze plateauschoenen (het was de tijd van de nichtenrock). En nu? In 2005 organiseerde COC Amsterdam een ‘kiss in’ op het Leidseplein, nadat een Canadees op Koninginnedag op straat in mekaar was geslagen. Homo’s en lesbo’s kwamen opdagen om elkaar klokslag zes uur een kwartier te zoenen en daarna weer in het niets te verdwijnen. De hoofdcommissaris van politie was er ook. Wat vooral opviel, was de discipline, die niemand vooraf had opgelegd: iedereen stond keurig op elkaar gepakt op het middenplein. De tram kon er keurig langs, omdat niemand buiten dat pleintje ging staan. Bij hetero’s krijg je dat zelfs met dranghekken niet voor elkaar.

Lees ook:Zoenende homo’s op straat taboe
Lees ook:Zoenende lesbo’s iets minder taboe
Lees ook:Gay Kiss-in supermarkt Brighton die ‘walgelijke’ lesbo’s verwijderde
Lees ook:Kiss-Inn op Homomonument op 17 mei
Lees ook:Erwin Olaf roept op tot massale kiss-in

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zoenende homo’s op straat blijven taboe

  1. Pingback: Tolerantie jegens homo’s is flinterdun | Gay

  2. Pingback: Intieme dameskus haalt het nieuws | Gay

  3. Pingback: Zoenende lesbo’s iets minder taboe | Gay

  4. Pingback: Kiss-Ins tijdens Internationale Dag tegen homofobie | Gay

  5. Pingback: Nederland blijkt behoorlijk homovriendelijk | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>